Επιμέλεια: Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης

«Η ισχύς εν τη ενώσει» από μία δυναμική ομάδα επαγγελματιών

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 11:38
UPD:20/12/2018 11:58
A- A A+

Των Αλέξη Σιώρη και Λίνας Πάλλη

Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων ετών, εκτιμούμε ότι ένα από τα σημαντικότερα σημεία επιτυχίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) είναι η εμπορευματική κοινότητά του, η οποία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επαγγελματισμού, δυναμικότητας και ομαδικότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον διεθνή χώρο των μεταφορών και των logistics, αναφέρει η Λίνα Πάλλη, Senior Account Supervisor Cargo Development στον ΔΑΑ. 

Τα μέλη της αποτελούν την κινητήρια δύναμη των αεροπορικών μεταφορών της χώρας μας, έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας και γνώσεων και δεν υπολείπονται σε τίποτα σε τεχνογνωσία, ποιότητα παροχής υπηρεσιών, υπομονή, επιμονή και θέληση για επιτυχία από συναδέλφους άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

O Αλέξης Σιώρης είναι Manager Ground Handling & Cargo Development

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο ΔΑΑ απ’ όλους τους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, είναι υψηλού επιπέδου, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες της αεροπορικής μεταφοράς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθούμε στις υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς διαχείρισης, Goldair Handling και Skyserv Handling, οι οποίοι όχι μόνο έχουν όλες τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις (όπως regulated agent στον χώρο της ασφάλειας, εγκεκριμένου παραλήπτη στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και σύντομα την πιστοποίηση από την ΙΑΤΑ για τη διαχείριση φαρμακευτικών αποστολών), αλλά και έχουν βραβευθεί πολλές φορές από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν.

Αντίστοιχα και όλα τα υπόλοιπα μέλη της εμπορευματικής κοινότητας του ΔΑΑ που αποτελούν την Επιτροπή Εμπορευματικής Κοινότητας Αεροδρομίου (ΕΕΚΑ), δηλαδή οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εμπορευματικό τομέα (τόσο οι ελληνικές Aegean Airlines, Swiftair Hellas και Sky Express όσο και οι ξένες εταιρείες), οι εταιρείες διεθνούς ταχυμεταφοράς DHL Express, UPS, TNT & FedEx, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διεθνούς Διαμεταφοράς & Εταιρειών Logistics, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών - Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς - Αθηνών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς οι εκπρόσωποι του Τελωνείου και των Κτηνιάτρων και Γεωπόνων, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, στοχεύοντας και προσπαθώντας πάντα στη βελτίωση και απλούστευση των διαδικασιών προς όφελος του εμπορίου.

Η Λίνα Πάλλη είναι Senior Account Supervisor Cargo Development

Μέσω της ΕΕΚΑ μπόρεσε να υλοποιηθεί το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» και να δημιουργηθεί μία «ζωντανή» εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία να συνδέει όλα τα μέλη της αεροπορικής κοινότητας τόσο μεταξύ τους όσο και με τρίτα μέρη, στοχεύοντας πρωτίστως στην αλλαγή κουλτούρας και στην επίτευξη πολλαπλών συνεργειών. Αυτή η κοινή προσέγγιση έχει οδηγήσει διαχρονικά σε μια συνεχή ζύμωση σχέσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνδυασμένες αυτές δράσεις υλοποιούνται συχνά μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων (π.χ., φορέων διαχείρισης) ή μεταξύ δημοσίου ελεγκτικού φορέα και ιδιωτών (π.χ., Τελωνείου και φορέα διαχείρισης) ή εμπλέκουν τρίτα μέρη, όπως το Λιμάνι του Πειραιά.

Η ομαδική προσπάθεια και συνεργασία εστιάζει αφενός στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και αφετέρου στην εξωστρέφεια και την προσέλκυση νέας κίνησης, και έχει οδηγήσει στην επιτυχία πολλών έργων, όπως στην: 

  • βελτιστοποίηση των ροών εντός αεροδρομίου,
  • θέσπιση ελάχιστων προτύπων παροχής υπηρεσιών και ενός δείκτη μέτρησης αποδοτικότητας,
  • προσαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών (λ.χ. το διευρυμένο ωράριο και η πιλοτική λειτουργία νέων εφαρμογών),
  • τυποποίηση συνδυασμένων ροών sea-air,
  • υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών (μέσω έγκυρης πληροφόρησης για τα προτερήματα της αερομεταφοράς), καθώς και στην πιο χαρακτηριστική πρωτοβουλία, μοναδική στον χώρο των ελληνικών μεταφορών, στη 
  • συνεχή παρουσία της ΕΕΚΑ ανά διετία από το 2005 σε κοινό περίπτερο υπό τη σκέπη του ΔΑΑ, στη μεγαλύτερη έκθεση του χώρου παγκοσμίως, την Transport Logistics / Air Cargo Europe στο Μόναχο.

Μελλοντικά, η εμπορευματική κοινότητα προσβλέπει στην ανάπτυξη του εμπορίου προκειμένου να κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων της και των πλεονεκτημάτων της αεροπορικής μεταφοράς. Η ενδεχόμενη επέκταση της επικαρπίας σαφώς θα δώσει νέα πνοή και θα θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω έργα όπως, λ.χ., η ανάπτυξη ελεύθερης ζώνης. Η απόκτηση της πιστοποίησης από την ΙΑΤΑ για τη διαχείριση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι ακόμη μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ελπίζουμε να οριστικοποιηθεί το 2019.

Τέλος, βλέπουμε άμεσα την ανάγκη η αεροδρομιακή κοινότητα, εκτός από πελατοκεντρική, να είναι και πλήρως εξοικειωμένη με high-tech εφαρμογές. Υπαρκτή είναι η ανάγκη για έξυπνες τεχνολογικά λύσεις, φιλικές στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, προσαρμοζόμενες στις εκάστοτε ανάγκες που να προάγουν την εμπειρία του πελάτη. Είναι αυτονόητο δε ότι το σημαντικότερο ρόλο θα παίξουν οι συνέργειες και η εξωστρέφεια.

Η συνεργατική προσέγγιση μεταξύ όλων των μελών της εμπορευματικής κοινότητας του Αεροδρομίου, συμπεριλαμβανόμενων και των δημόσιων φορέων αλλά και τρίτων μερών εκτός των «τειχών», όπως την περιγράφει η Λίνα, αναφέρει ο Αλέξης Σιώρης, Manager Ground Handling & Cargo Development στον ΔΑΑ, δεν επιτεύχθηκε εν μια νυκτί - αντίθετα ήταν το αποτέλεσμα μιας διαρκούς κι επίμονης προσπάθειας «εμποτισμού» όλων μας με μια νέα κουλτούρα, βάσει της οποίας η επίτευξη του κοινού στόχου βάζει ενίοτε σε δεύτερη μοίρα τον μεμονωμένο στόχο του ενός ή και του άλλου μέλους της κοινότητας.

Η επόμενη πρόκληση για εμάς, τονίζει ο κ. Σιώρης, έρχεται από το τέλος του 2016: τότε το Τμήμα Εμπορευματικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Υπηρεσιών Επίγειας Εξυπηρέτησης, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαχείριση επιβατών και αποσκευών, τον  εφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα και catering, την εκπροσώπηση των αεροπορικών εταιρειών και τη συντήρηση των αεροσκαφών, και ανεξάρτητα από τις παραπάνω κατηγορίες, τη διαχείριση των AMEA, μπήκαν κάτω από την ίδια ομπρέλα κι έγιναν ένα. Θέλουμε, λοιπόν, να μεταλαμπαδεύσουμε την εν λόγω κουλτούρα σε όλο το παραπάνω φάσμα της επίγειας εξυπηρέτησης, με στόχο και αποτέλεσμα την περαιτέρω εναρμόνιση των εμπλεκομένων και την επίτευξη συνεργειών και στο χώρο αυτό. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Διαπιστώνουμε δε ότι η αλλαγή της κουλτούρας για την οποία κι εδώ μιλάμε, δεν συνιστά απλά μια απλή προσαρμογή ή αλλαγή διαδικασίας, αλλά κάτι πολύ πιο σύνθετο - την αλλαγή πεποιθήσεων. Κι αυτή δεν αναδεικνύεται αμέσως. Έχει όμως τον καιρό σύμμαχο, καταλήγει ο Αλέξης Σιώρης.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Μεταφορές & Logistics