RAFARM: Σε εξέλιξη το νέο 4ετές επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 10:03
UPD:04/10/2019 12:32
A- A A+

Επενδύσεις και αύξηση προσωπικού ήταν η αντίδραση της RAFARM στην κρίση, επενδύσεις και αύξηση προσωπικού παραμένει και η απάντηση που δίνει η εταιρεία για το μέλλον. Ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2018, η RAFARM βρίσκεται σε νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης, καθώς υλοποιείται επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Το νέο αυτό επενδυτικό πλάνο διαδέχεται τις επενδύσεις των προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων νέες γραμμές παραγωγής, νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τα επιχειρησιακά οφέλη και οι δυνατότητες που θα προκύψουν από την νέα επένδυση θα επιτρέψουν στη φαρμακοβιομηχανία να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Άρης Μητσόπουλος «η στρατηγική μας προσέγγιση απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα και ήδη η RAFARM κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων προϊόντων στην Ευρώπη και πλέον μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται παγκοσμίως».

Το επενδυτικό πλάνο

Με την ολοκλήρωσή τους, οι νέες υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στείρων προϊόντων, θα επιφέρουν τριπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικής της εταιρείας, ενώ το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D Center) θα περιλαμβάνει εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας για την ανάπτυξη πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών μορφών (complex drugs), ικανότητα την οποία διαθέτουν πολύ λίγα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, παγκοσμίως.

Ως αποτέλεσμα, στο νέο R&D κέντρο της RAFARM θα μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικός αριθμός νέων προϊόντων ετησίως, τα οποία θα στοχεύουν κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το νέο κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 100 ερευνητές, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την απορρόφηση κυρίως Ελλήνων επιστημόνων. Η εταιρεία απασχολεί ήδη 550 εργαζόμενους και με το νέο πλάνο επενδύσεων προβλέπεται η δημιουργία 80 επιπλέον θέσεωνεργασίας στην επόμενη διετία, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 150 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, αποδεικνύοντας την έμφαση που δίνει στο ανθρώπινο δυναμικό της, ως πυρήνα ανάπτυξης της επιχειρησιακής της δραστηριότητας.

Παρουσία και δραστηριότητα στην Ελλάδα

Εδώ και 49 χρόνια, η RAFARM «δεν φαίνεται αλλά είναι δίπλα» στην ελληνική οικογένεια, προσφέροντας μια μεγάλη αγκαλιά φροντίδας στο σύνολο της κοινωνίας. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά και κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν για πάνω από μια 10ετία στη χώρα, η RAFARM συνεχίζει απρόσκοπτα να επενδύει στην Ελλάδα, παράγοντας υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά προϊόντα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε, η εταιρεία επενδύει το 8% του συνολικού κύκλου εργασιών της στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ και οι διεθνείς διακρίσεις και πιστοποιήσεις που έχει λάβει, έρχονται να συμβάλλουν θετικά στη συνολική εικόνα της χώρας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές, από το 25% των πωλήσεων το 2018, αναμένεται να φτάσουν το 40% το 2021, δείγμα της έντονης εξωστρέφειάς της.

Η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο, με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, δραστηριοποιείται στις περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες και έχει κερδίσει την αναγνώριση της ελληνικής ιατροφαρμακευτικής κοινότητας.

Σημαντικό είναι και το έργο της σε επίπεδο εταιρικής υπευθυνότητας, με αντιπροσωπευτικό το πρόγραμμα “Μικροί Μεγάλοι” που έχει σχεδιαστεί από κοινού με τον Οργανισμό Άγονη Γραμμή Γόνιμη, και αφορά την προσφορά σχολικών φαρμακείων σε δημοτικά σχολεία και υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε μη κερδοσκοπικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, για το διάστημα 2018 - 2020.

Παγκόσμια εμβέλεια με έμφαση στις ΗΠΑ

Η RAFARM έχει εδραιώσει τη διεθνή της παρουσία μέσα από την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων, με δυναμική παρουσία σε 75 χώρες και στις πέντε ηπείρους και δραστηριότητα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της εταιρείας, ως η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που έλαβε πιστοποίηση από τον US FDA, ήταν η είσοδός της στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου, στις αρχές του 2018 με το λανσάρισμα ενέσιμου ογκολογικού προϊόντος, το οποίο αναπτύχθηκε και παράγεται στην Ελλάδα.

Η περαιτέρω διείσδυση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού, με έμφαση στην αγορά των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών, είναι στρατηγικός στόχος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, πέρα από το προϊόν που ήδη διατίθεται στις ΗΠΑ και μετά και την απόλυτα επιτυχημένη δεύτερη επιθεώρηση της εταιρείας τον Ιούλιο, ετοιμάζεται νέο λανσάρισμα προϊόντος μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, έχουν κατατεθεί στον FDA προς έγκριση φάκελοι για τρία νέα προϊόντα και στόχος της εταιρείας είναι η έγκριση και κυκλοφορία τριών έως πέντε προϊόντων το χρόνο στη συγκεκριμένη αγορά.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο