Επενδυτικά σχέδια εκατ. ευρώ από 17 φαρμακοβιομηχανίες σε ορίζοντα 3ετίας

Η συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 10:09
UPD:04/10/2019 12:34
A- A A+

Την αδιαμφισβήτητη δυνατότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας τα μέγιστα και στην κοινωνία εξασφαλίζοντας πολύτιμες θεραπείες, επισημαίνουν σταθερά οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρου Τρύφωνος (φωτογραφία), ο οποίος πριν από λίγο καιρό στο συνέδριο του Economist τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70% αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνει την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου και το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, καθώς στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ ανέφερε πως ήδη υπάρχουν επενδυτικά σχέδια 460 εκατ. ευρώ από 17 φαρμακοβιομηχανίες σε ορίζοντα τριετίας. Επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να συμψηφιστούν με τις επιβαρύνσεις που πιέζουν τις εταιρείες του κλάδου.

Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία αναφέρει ότι κύριες προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι οι εξής: 

  • Παροχή φορολογικών κίνητρα: Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογίας που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας.
  • Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
  • Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.​

Ο κ. Τρύφων παράλληλα σημειώνει τη σημαντική δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά «η δυναμική αυτή ενισχύεται από το ευνοϊκό διεθνές κανονιστικό περιβάλλον, αλλά κι από τις σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τις νέες αναδυόμενες αγορές και τη λήξη πατεντών σε μια σειρά blockbuster θεραπειών. Επιπλέον, επισήμανε, πως ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, τη συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και τη γεωγραφική θέση της χώρας».

Αναφερόμενος δε στο χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας, που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%, ο κ. Τρύφων υπογραμμίζει, πως «Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως «Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής».

Ακόμη ο πρόεδρος της ΠΕΦ επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία. Όπως λέει, «επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο