Ο ΣΦΕΕ θέτει στην πολιτική ηγεσία όλα τα «ανοικτά» θέματα

Διάλογος σε κλίμα συνεργασίας για τα άλυτα ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 10:13
UPD:04/10/2019 12:35

Το θέμα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία (rebates & clawback), οι οποίες -με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα, υπονομεύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του Συστήματος Υγείας, αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο κλάδος μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τονίσει πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου. 

Ο ΣΦΕΕ ζητά τη σταθερή συνεργασία με το υπουργείο ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. 

Σημειώνεται πως υπάρχουν σημαντικές και άμεσες εκκρεμότητες και ότι ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών. 

Ο ΣΦΕΕ επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με βάση τις οποίες θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Ήταν άλλωστε πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ όλα αυτά τα χρόνια να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των διεθνών όσο και των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμός μας.

Τονίζει όμως παράλληλα πως το ποσό αυτό, των 50 εκατ. ευρώ για το 2019, είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ για το 2018 και θα ξεπεράσουν με βάση τα τελευταία δεδομένα το 1,8 δισ. ευρώ για το 2019. Η αύξηση των επιστροφών, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο, καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί.

Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενά μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δισ. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (42 εκατ. ευρώ για το 2018). Ο ΣΦΕΕ ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις.

Τέλος, ελπίζει ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας που θα ηγηθεί η κυβέρνηση, η οποία αφενός θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας, και αφετέρου θα θέσει το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και τελικά η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, διαχρονικά η φαρμακοβιομηχανία ζητά να μπει ένα όριο στις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά και να αναπροσαρμοστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα