Εν μέσω προκλήσεων...

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 10:15
UPD:04/10/2019 12:35
A- A A+

Του Γιώργου Σακκά 
gsakkas@naftemporiki.gr

Η τελευταία Ειδική Έκδοση Υγεία και Φάρμακο της «Ναυτεμπορικής», που συμπίπτει φέτος με το Συνέδριό μας για την Υγεία, δημοσιεύεται σε μία περίοδο όπου το θέμα των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία τέθηκε ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και το ζήτημα του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία μέσω της τεχνολογίας θεωρείται προτεραιότητα για τον νέο υπουργό Υγείας. Οι προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση και ειδικά για τον νέο υπουργό πάρα πολλές. Τα καθημερινά προβλήματα, όποια βελτίωση και αν επιδιώχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, παραμένουν σημαντικά, ενώ το καυτό θέμα των περιορισμένων δαπανών διατηρείται. Σύσσωμη η βιομηχανία κοιτάζει τα νούμερα της υπέρβασης της φαρμακευτικής αγοράς με δέος καθώς φοβάται ότι ο τελικός λογαριασμός για rebate και clawback θα γράφει ποσό άνω του 1,8 δισ. ευρώ! 

Την ίδια στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες. Στη νέα δεκαετία που έρχεται σε λίγους μήνες τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μεσο-μακροπρόθεσμες πολιτικές στον χώρο της υγείας, που να εστιάζουν σε αυξημένες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών, ανθρώπινου κεφαλαίου, καινοτόμου τεχνολογίας και νέων μοντέλων παροχής φροντίδας. 

Το ζήτημα της χρηματοδότησης, η αναδιοργάνωση των δομών, η υπευθυνότητα έναντι των ασθενών, οι συνεργασίες με τους προμηθευτές της  αγοράς φαρμάκου, η ανάπτυξη κουλτούρας συνεργειών και σφαιρικής θεώρησης, οι νέες ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας που προκύπτουν από την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, τις συνθήκες διαβίωσης, των πολιτικών προαγωγής υγείας και πρόληψης των ασθενειών είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη χάραξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας.

Επιπροσθέτως, η υγεία προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών που «βλέπουν» νέα πεδία δράσης είτε σε επίπεδο υποδομών είτε σε προγράμματα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, είτε σε τεχνολογικό επίπεδο. Ειδικώς για την Ελλάδα, προστίθενται και μερικοί κρίσιμοι παράγοντες, όπως η πρόσφατη έξοδος από τα μνημόνια, η κατακρήμνιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα κυβερνητικά σχήματα, η εκμηδένιση της κοινωνικής ανοχής έναντι λανθασμένων πολιτικών και της διαφθοράς και το αυξημένο επίπεδο προσδοκιών που καλλιεργήθηκε ίσως «ερήμην» των πολιτών. 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό και λύσης τεχνολογίας και μηχανοργάνωσης προωθώντας έτσι τον εξορθολογισμό αλλά και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Όμως την ίδια στιγμή σε επίπεδα e health η Ελλάδα παραμένει ουραγός και απέχει πολύ από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. 

Απαιτείται σημαντική δουλειά ειδικά από τους επικεφαλής των νέων ΥΠΕ και κυρίως από τους νέους διοικητές των νοσοκομείων που θα αναλάβουν. Ο κ. Κικίλιας έχει δώσει ένα προσωπικό στοίχημα να δημοσιεύονται ισολογισμοί για κάθε αυτοτελή δομή υγείας. Ζητά διαφάνεια και έλεγχο και ως πρόθεση είναι πολύ καλή, αλλά ως πράξη είναι από μόνο του μια πρόκληση.

Την ίδια στιγμή η αγορά και οι προμηθευτές του ΕΣΥ, πέρα από τις επιβαρύνσεις, ζητούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την καθιέρωση ορθών πρακτικών και συγκεκριμένων επιταγών πάνω στις οποίες θα βασίζεται η συνεργασία τους με το ΕΣΥ. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο