Οικονομία & Αγορές

Πετρέλαιο κίνησης: Πήρε φωτιά η τιμή - Θα ξεπεράσει και τη βενζίνη;

Αντιμέτωποι με εκρηκτικές αυξήσεις έρχονται τα τελευταία 24ωρα οι ιδιοκτήτες ΙΧ αλλά και φορτηγών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης.

Η ΕΕ αντιμέτωπη με το χειρότερο ενεργειακό σενάριο

«Ανατριχιάζει η υπόλοιπη Ευρώπη», γράφει η γαλλική Le Figaro, σχολιάζοντας την μονομερή κίνηση του Βερολίνου, για τη διάθεση του κολοσσιαίου ποσού των 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, μόνο στη Γερμανία. 

Και πακέτο στήριξης και υψηλότεροι φόροι

Φόροι εισοδήματος και έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και ΕΦΚ) αναδεικνύονται και το 2023 οι κύριοι «τροφοδότες» του προϋπολογισμού, ο οποίος -παρά τα μέτρα στήριξης- «καλεί» τους φορολογούμενους να πληρώσουν 1,58 δισ. επιπλέον φόρους.

Ecofin: Προσπάθεια επίλυσης των διαφορών για την εφαρμογή του REPowerEU

Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τα κεφάλαια του REPowerEU στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό να συμφωνηθεί θέση του Ecofin επί του κειμένου αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Εcofin).

Newsroom

Φόρτωση...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οικονομία

Πληθωρισμός - αύξηση επιτοκίων: Απειλή για κυβερνήσεις, νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός ανησυχεί τους κεντρικούς τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και - κυρίως - τα νοικοκυριά. Οι εκρηκτική άνοδο των τιμών, ιδιαίτερα στην ενέργεια, προκάλεσαν ένα συγχρονισμένο κύμα αυστηρής νομισματικής σύσφιξης, σχεδιασμένο για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού των κεντρικών τραπεζών και να αποτρέψει τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες. Όμως από ότι φαίνεται όχι χωρίς κόστος, καθώς η ύφεση έρχεται όλο και πιο κοντά και για πολλούς θεωρείται δεδομένη.

Αγορές

Χρηματιστήριο: Κέρδη +1,42% στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο του δ' τριμήνου με χαμηλό για την εποχή και το μέγεθος της ανόδου τζίρο και συγκριτικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο 804,04 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο κατά 6 εκατ. ευρώ και ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις  οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 804,19 από 792,90 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,42% ή 11,29 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Επιχειρήσεις

Γιάννης Βασιλάκος στη «Ν»: Η συγκέντρωση και νέοι παίκτες θα αλλάξουν τα δίκτυα πωλήσεων

Ετοιμοπόλεμη δηλώνει η Κωτσόβολος για τη νέα φάση του ανταγωνισμού που θα ακολουθήσει μετά τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνουν πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ανατιμήσεις, δυσκολίες στον εφοδιασμό, οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών, αλλά και ο απόηχος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Αναφορικά με την πορεία της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Βασιλάκος, τονίζει στη «Ν» πως πλέον πρόκειται για μία αγορά που επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος μέσω προγραμμάτων αγοράς συσκευών, ενώ η οργανική ζήτηση για τα συγκεκριμένα είδη αναμένεται να κινηθεί με διψήφιο αρνητικό πρόσημο.

Φορολογία

myPROPERTY και τέλος η ταλαιπωρία για τις κληρονομιές

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, αφού από τα μέσα του επόμενου μηνός και ύστερα από αρκετές αναβολές αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Η Ανεξάρτητη Αρχή ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες όλες τις παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες, ύστερα και από τις εισηγήσεις των συμβολαιογραφικών συλλόγων, για να γίνει η εν λόγω νέα πλατφόρμα πιο εύχρηστη, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διεθνή

Η ΕΕ αντιμέτωπη με το χειρότερο ενεργειακό σενάριο

«Ανατριχιάζει η υπόλοιπη Ευρώπη», γράφει η γαλλική Le Figaro, σχολιάζοντας την μονομερή κίνηση του Βερολίνου, για τη διάθεση του κολοσσιαίου ποσού των 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, μόνο στη Γερμανία «Φαίνεται ότι το Βερολίνο έχει βαθιές τσέπες και προτιμά να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πληρώνει υψηλό τίμημα. Αλλά αυτή η εθνική στρατηγική συγκρούεται με την Ευρώπη», γράφει η γαλλική εφημερίδα, αποδοκιμάζοντας την εγωϊστική κίνηση του Βερολίνου.

Ναυτιλία

Η «ναυτιλιακή διπλωματία» φέρνει Ελλάδα και Τουρκία πιο κοντά

Η «ναυτιλιακή διπλωματία» φέρνει την Ελλάδα και την Τουρκία πιο κοντά. Μπορεί η ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη χώρα μας να έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο σε επίπεδο ναυτιλίας οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Μάλιστα, στο ναυτιλιακό συνέδριο ISTSHIP 22, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα από τις τουρκικές εφοπλιστικές ενώσεις, τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα.


Πρωτοσέλιδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ