Οικονομία & Αγορές

Από τα ελληνικά πλεονάσματα έως τα επιτόκια: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

O Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και το Παρίσι στις πρώτες κρίσιμες επαφές του στο εξωτερικό, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το αίτημα για χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το τελευταίο αυτό στοίχημα, όμως, περνάει και από τις εξελίξεις σε μία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τη Ρώμη. 

Eυρωζώνη: Πώς οι τράπεζες έχασαν το 84% της αξίας τους

Aρνητικά επιτόκια, αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και μία οικονομία που εκπέμπει σήμα κινδύνου για ύφεση συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό για τις τράπεζες της Ευρώπης και οδηγούν σε ταχύτατη συρρίκνωση της αξίας των μετοχών τους. Για πολλές εξ αυτών οι μετοχικές τιμές έχουν επιστρέψει στη δεκαετία του... 1980. 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ελληνικού τουρισμού φέτος

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς φαίνεται πως για μια ακόμη φορά θα είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αφού και για φέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε αυτά τα νησιά κινούνται σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επισκέπτες που καταφθάνουν μέσω θαλάσσης. Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού παραμένει η Κρήτη, που αν και με υστέρηση σε σχέση με το 2018, εξακολουθεί να προσελκύει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στη χώρα.

Αργεντινή: Παραίτηση του υπουργού Οικονομικών έφερε η βουτιά του πέσο

Η βαριά ήττα του Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και οι έντονες αναταράξεις στις αγορές, που ακολούθησαν, οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Νικολάς Δουχόβνε. 

Newsroom

Φόρτωση...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Οι εισαγόμενες ανησυχίες προκάλεσαν βουτιά -3,83% με οδηγό τις Τράπεζες (-8,15%)

Στην πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 5,60 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (885,11) προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 879,72, από 890,65 μονάδες την Παρασκευή 2/8.

Αγορές

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην πτώση, παρά την συντονισμένη άνοδο στα διεθνή

Στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 1,67 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (798,89), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 801,81 μονάδες. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας πτωτική πορεία, που οδήγησε τον ΓΔ στις 792,06 μονάδες (-0,85%).

Επιχειρήσεις

Αργός ο ρυθμός αύξησης στην κατανάλωση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Σταθερά στην τελευταία θέση παραμένει η κατά κεφαλήν κατανάλωση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στη χώρα μας και με βάση τα στοιχεία για το 2018, παρά το γεγονός ότι η αξία των πωλούμενων σκευασμάτων αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία από τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Σκευασμάτων Αυτοθεραπείας, Assosalute Italia, η Ελλάδα πέρυσι εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο στον τζίρο των ΜΗΣΥΦΑ ανάμεσα σε 17 χώρες, όμως την ίδια στιγμή η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν μόλις 22,8 ευρώ.

Φορολογία

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ χιλιάδες υποθέσεις στο όριο της παραγραφής

Σε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο οι φορολογικοί έλεγχοι των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ που αφορούν το έτος 2013, καθώς το περιθώριο που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πλέον μικρότερο από τέσσερις μήνες.

Διεθνή

Το σήμα κινδύνου των 15 τρισ. δολαρίων

Οι εμπορικοί πόλεμοι κλιμακώνονται και το γεωπολιτικό ρίσκο είναι στα ύψη. Η παγκόσμια οικονομια ετοιμάζεται για ελεύθερη πτώση και οι κεντρικές τράπεζες ανοίγουν το «αλεξίπτωτο». Υπό τις συνθήκες αυτές η αξία των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, που φέρουν αρνητική απόδοση έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα των 15 τρισ. δολαρίων ή περίπου στο 25% της αγοράς. Το ποσό είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Αν και πρόκειται για μία εξέλιξη που γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από κράτη και επιχειρήσεις, που θέλουν να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις αγορές, στην πραγματικότητα είναι το πιο ηχηρό σήμα- κινδύνου για το πού οδεύουμε. 

Ναυτιλία

Επανεξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης 10 λιμανιών

Ανοικτό αφήνει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης το ενδεχόμενο να αλλάξει ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των 10 λιμανιών ανώνυμων εταιρειών, των οποίων οι μετοχές βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.Ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, «έδωσε σήμα», όπως είχε προαναγγείλει, προκειμένου να γίνουν μελέτες βιωσιμότητας σε αυτά τα 10 λιμάνια (Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηράκλειο).

Πρωτοσέλιδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ