Οικονομία & Αγορές

Χρ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4

To ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα MyBusinessSupport για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα η παράταση του lockdown και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να οδηγήσει σε επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων .

Amazon: Κύμα προσλήψεων όσο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται

Το προσωπικό της Amazon είναι σχεδόν ισάριθμο με τον πληθυσμό της Κύπρου ή του Μαυρίκιου ύστερα από 427.300 φετινές προσλήψεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί παγκοσμίως σε πάνω από το 1,2 εκατομμύρια. Αναμφισβήτητα η πανδημική κρίση έχει ωφελήσει τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τα οικονομικά του αποτελέσματα. Τα έσοδα του αναμένεται να φθάσουν τα 100 δις δολάρια το τέταρτο τρίμηνο αφού είχαν φθάσει τα 96,15 δις δολάρια το προηγούμενο, με άνοδο 37%.

Νέο ευρω-πλαίσιο συλλογικών αγωγών από καταναλωτές

Νέους κανόνες για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών επικύρωσε χθες η Ευρωβουλή, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να προσφεύγουν συλλογικά στη δικαιοσύνη σε οποιοδήποτε σημείο της κοινοτικής επικράτειας, διεκδικώντας ασφαλιστικά μέτρα ή αποζημιώσεις σε περίπτωση που υποστούν ζημιά από ένα προϊόν ή υπηρεσία.
 

Σωρηδόν τα πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα TAXISnet, ειδοποιήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα στις οποίες αναφέρεται ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014.
 

Newsroom

Φόρτωση...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Ρεκόρ αιτήσεων & δικαιούχων - Μεγάλη υπέρβαση προϋπολογισμού

 Ρεκόρ αιτήσεων αλλά και δικαιούχων στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Την ώρα που πάνω από 220.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη μοιραστεί 1,12 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του MyBusinessSupport έχουν ξεπεράσει τις 328.000. Όσον αφορά το ποσό που θα δοθεί συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται πως έως και τη Δευτέρα που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις θα ξεπεράσει κατά πολύ ακόμη και το 1,5 δις ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προϋπολογιστεί.

Επιχειρήσεις

Δέσμη προτάσεων σε πέντε άξονες για τη στήριξη των μμε

Σειρά προτάσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε) περιέχει η έκθεση Πισσαρίδη, στην οποία επισημαίνεται ότι η στήριξή τους θα πρέπει να αποτελεί βασική δημόσια πολιτική, καθώς οι μμε αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας. Δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης, τα μέτρα στήριξης των μμε θα πρέπει να στοχεύουν στο να υπερκεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μικρότερη κλίμακα των επιχειρήσεων αυτών, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προβάλλεται με συγκεκριμένες προτάσεις η ανάγκη στήριξης των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που για μια επιχείρηση απαιτούν ένα κόστος το οποίο μπορεί να είναι αποτρεπτικό αν η επιχείρηση είναι μικρή. Θεωρητικά, η επιχείρηση θα μπορούσε να καλύψει το κόστος μέσω της χρηματοδότησης από τράπεζες ή κεφαλαιαγορές αν το όφελος σε όρους μελλοντικών εσόδων είναι μεγαλύτερο.

Φορολογία

​Τέλη κυκλοφορίας: Οι αλλαγές για τα νέα ΙΧ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσους αποκτήσουν ΙΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να ελέγχουν τους ρύπους που θα εκπέμπει το αυτοκίνητο που θέλουν να αποκτήσουν με βάση το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης ρύπων (WLTP).

Διεθνή

KPMG: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις VC - Στο επίκεντρο φάρμακα και biotech

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνονται οι επενδύσεις στο γ΄τρίμηνο σύμφωνα με έρευνα της KPMG που δείχνει ότι καταγράφονται επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital - VC) άνω των 73,2 δισ. δολ., με υψηλό ρεκόρ τα 12,1 δισ. δολ. στην Ευρώπη και έκρηξη στον κλάδο βιοτεχνολογίας και φαρμάκων, με επενδύσεις 31 δισ. δολ. μέχρι στιγμής το 2020. 

Ναυτιλία

Διευρύνεται το μέτωπο αντιδράσεων κατά της Cosco

Διευρύνεται το μέτωπο των δυνάμεων που αντιτίθενται σε πρωτοβουλίες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς εκτός από επιχειρηματικούς φορείς όπως το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), το ΕΒΕΠ, τους ναυπηγοεπισκευαστές, τους εκτελωνιστές και τους εφοδιαστές, τώρα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πολιτική της Cosco και του ΟΛΠ που ακολουθείται αναφορικά με την επένδυση στον νέο προβλήτα κρουαζιέρας.

Πρωτοσέλιδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ