Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 17:28

Rusal: Aντιμέτωπη και με χρηματιστηριακό εμπάργκο

Διαγράφονται από διεθνείς δείκτες οι μετοχές και τα ομόλογα της παραγωγού αλουμινίου. Σταματά η διαπραγμάτευση μετάλλων της στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και το CME.

Η Rusal, αντιμέτωπη με τις αμερικανικές κυρώσεις, βιώνει τώρα και «χρηματιστηριακό εμπάργκο». Η εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα αύξηση στις τιμές του αλουμινίου. Προστίθεται έτσι ακόμη ένας πονοκέφαλος στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας. 

Όπως ανακοινώθηκε οι μετοχές της εταιρείας, που είναι εκ των κορυφαίων παραγωγών αλουμινίου στον πλανήτη, θα διαγραφούν από ορισμένους διεθνείς δείκτες, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα  ομόλογά της από τους δείκτες χρέους. Παράλληλα θα σταματήσει η διαπραγμάτευση δικών της μετάλλων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και το CME Group.

Στην αμερικανική λίστα των εταιρειών, που πλήττονται με κυρώσεις, βρίσκεται και η νεοσυσταθείσα εταιρεία συμμετοχών του Ντεριπάσκα, η En+ Group. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών θα διαγραφούν από τους δείκτες FTSE Russell , όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η απόφαση θα ισχύσει από τις 13 Απριλίου.

Η Rusal είναι εισηγμένη και στο Χονγκ Κονγκ, όπου η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 50% από την περασμένη Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις.

Στο μέτωπο των ομολόγων, η μονάδα δεικτών της JPMorgan, CEMBI Index, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τη Rusal από τους δείκτες αναδυόμενων αγορών.

Στον απόηχο της εξέλιξης η Moody's ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις αξιολογήσεις της ρωσικής εταιρείας.

ΠΗΓΗ: Reuters