Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 09:24

Δισεκατομμυριούχοι: Οι κερδισμένοι και χαμένοι της χρονιάς

Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους πλουσιότερους αυτής της Γης, με την περιουσία των πέντε κορυφαίων να αυξάνεται κατά 112 δισ. δολάρια. Μπερνάρ Αρνό, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Αμάνσιο Ορτέγκα από τους μεγάλους κερδισμένους. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Τζεφ Μπέζος της Αmazon.

Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους πλουσιότερους αυτής της Γης, που είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται. Οι πέντε «νικητές» του 2019 κατάφεραν να αυξήσουν κατά 112 δισ. δολάρια τις περιουσίες τους, ποσό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τα μόλις 48 δισ. δολάρια του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του «Forbes». Πίσω από τα εντυπωσιακά κέρδη βρίσκονται οι θεαματικές επιδόσεις των μετοχών και όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της φετινής χρονιάς είναι ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH. Ήδη ο τρίτος πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, η περιουσία του αυξήθηκε κατά 40 δισ. δολάρια, στα 107,7 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, ο οποίος πέρυσι ήταν και από τους μεγαλύτερους χαμένους. Το 2019 η περιουσία του αυξήθηκε κατά 22,1 δισ. δολάρια, στα 72 δισ. δολάρια, ενώ πέρυσι είχε χάσει 18,7 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο Αμάνσιο Ορτέγκα του ομίλου Ιnditex, με περιουσία 74,9 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 17,3 δισ. δολάρια.

Στους χαμένους αυτής της χρονιάς συγκαταλέγεται ο Τζεφ Μπέζος, παρότι πέρυσι ήταν ο μεγαλύτερος «νικητής». Ο λόγος έχει να κάνει με το διαζύγιο ύψους 30 δισ. δολαρίων με τη σύζυγό του, έπειτα από 25 χρόνια γάμου. Η περιουσία του Μπέζος της Amazon.com μειώθηκε κατά 13 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της Amazon ανατιμήθηκε 18%, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης. Στους χαμένους και ο Ινδός επιχειρηματίας τεχνολογίας Νατζίμ Πρεμπτζί, πρόεδρος της εταιρείας ΙΤ Wipro. Τον Μάρτιο ο Πρεμτζί ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε περισσότερο από το 60% του μεριδίου που διατηρούσε στη Wipro στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα. Η περιουσία του μειώθηκε φέτος κατά 14,1 δισ. δολάρια, στα 7,2 δισ. δολάρια.

naftemporiki.gr