Ιαπωνία: Αμετάβλητη αξιολόγηση για τουλάχιστον δύο έτη «βλέπει» η Moody’s

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 11:51
UPD:11:54
REUTERS/ISSEI KATO

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνία σε Α1 τον περασμένο Δεκέμβριο, επικαλούμενος την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να πετύχει τον στόχο μείωσης του χρέους.

Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας τα προσεχή έτη, στηριζόμενη από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της, σύμφωνα με στέλεχος της Moody's.

«Όταν προχωρήσαμε σε υποβάθμιση πέρυσι, σκεφτόμασταν ότι υπάρχουν αβεβαιότητες, αλλά η αξιολόγηση A1 αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο Κριστιάν ντε Γκούζμαν, αντιπρόεδρος του τμήματος αξιολόγησης κρατικού αξιόχρεου της Moody's. «Αλλά πάντα παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο ντε Γκούζμαν, ενώ μπορεί να έχει νόημα για την ιαπωνική κυβέρνηση να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, αν η οικονομία χρειαστεί μια πρόσθετη ώθηση, συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες η πιθανότητα η χώρα να καθυστερήσει την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων που έχει προγραμματιστεί για το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνία σε Α1 τον περασμένο Δεκέμβριο, επικαλούμενος την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να πετύχει τον στόχο μείωσης του χρέους. Οι προοπτικές για την Ιαπωνία είναι σταθερές.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα