Επιμένουν σε «κούρεμα» του αφορολόγητου

Αξιολόγηση: «Βόμβα» στη φορολογική κλίμακα βάζει το κουαρτέτο - Ζητεί μείωση του ορίου των 9.545 ευρώ - Νέο ραντεβού αύριο
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 07:58
UPD:08:49
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Σάββατο θα ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γ. Κούρου 
gkouros@naftemporiki.gr

Τη μείωση και του αφορολόγητου των 9.545 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους απαίτησαν οι δανειστές από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη της «Ν» στις 2 Μαρτίου.

Πρόκειται κυριολεκτικά για «βόμβα» στη φορολογική κλίμακα, καθώς τυχόν μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ θα επιβαρύνει με φόρους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς - συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι, αλλά και θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες υψηλότερο εισόδημα.

Το κουαρτέτο προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.545 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος και λόγω των μειώσεων των εισοδημάτων είναι η πλειονότητα του φορολογικού σώματος. Θεωρούν επίσης ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει άμεση επίπτωση στα δημόσια έσοδα, δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση του φόρου και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2016.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, εξετάσθηκαν όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές αλλαγές, αλλά οι δανειστές επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν την απόδοση των μέτρων που προτείνονται σε συνδυασμό πάντα με την απόδοση των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Επειδή η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές δεν κατέστη δυνατό να «γεφυρωθεί» χθες, αποφασίστηκε να ανανεωθεί το ραντεβού τους για αύριο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να ελπίζει ότι μπορεί τελικά να μειώσει τον «λογαριασμό» για τους φορολογουμένους, εάν ληφθούν υπόψη από τους δανειστές οι θετικότερες των αναμενομένων προβλέψεις των μακροοικονομικών μεγεθών που αναμφισβήτητα επηρεάζουν, εφόσον επιβεβαιωθούν, θετικά τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

  • Νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερους και υψηλότερους συντελεστές για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί ακόμη και για τα αγροτικά εισοδήματα. Οι συντελεστές δε που προτείνονται είναι 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% από 25.001 έως 30.000 ευρώ, 42% από 30.001 έως 60.000 ή 65.000 ευρώ και 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ή 65.000 ευρώ.
  • Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, με 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως και 40.000 ευρώ, αλλά και θέσπιση νέου συντελεστή 40% ή 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.
  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου 9.500 ευρώ για τους αγρότες, τα εισοδήματα των οποίων, εάν δεν φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών, προτείνεται να φορολογηθούν με συντελεστή 15% για φέτος και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας να φθάσει στο 26% που προβλέπει το μνημόνιο ΙΙΙ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα