Στον δήμο Θεσσαλονίκης η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 16:21
UPD:20:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Σύμφωνα με τη σύμβαση, στο δήμο Θεσσαλονίκης παραχωρούνται για τα επόμενα 49 χρόνια τα τμήματα των δημόσιων ακινήτων και του παραλιακού μετώπου, από το ύψος που βρίσκονται οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης περιήλθε η αξιοποίηση και η διαχείριση του παραλιακού μετώπου της πόλης,  κατόπιν του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα και του προέδρου της ΕΤΑΔ, Γιώργου Τερζάκη.

Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «σημαντική μέρα» και προανήγγειλε την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να δοθεί «μία άλλη ζωντάνια στην πόλη».

Ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έκανε το αυτονόητο και παραχώρησε στο δήμο Θεσσαλονίκης το παραλιακό μέτωπο. «Κι εγώ, όταν πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ, διαπίστωσα με έκπληξη πως η παραλία της Θεσσαλονίκης δεν ανήκει στο δήμο» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, ότι «στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία» και επισήμανε ότι «είμαστε στη διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού και του αεροδρομίου».

«Για αποκατάσταση της νομιμότητας προς το συμφέρον της πόλης και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου» έκανε λόγο και ο κ. Τερζάκης, τονίζοντας ότι «θα συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή από την ΕΤΑΔ που θα ξεκινήσει άμεσα τους ελέγχους, για να τηρηθεί η διαδικασία και θα κάνουμε ό,τι δυνατό καλύτερο για την εταιρία και την πόλη».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Μνημονίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για χρονική περίοδο 49 ετών, τμήματα των δημοσίων ακινήτων με ΑΒΚ (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής) 168 και 2562 του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, τα οποία περιλαμβάνονται στο ρυμοτομικό σχέδιο και εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο αφορά στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το ύψος όπου σήμερα βρίσκονται οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παραχώρησης είναι η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, η δυνατότητα για συντήρηση των υπαίθριων χώρων και των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται ή να εκμισθώνει προς τρίτους τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις εντός της προς παραχώρηση έκτασης, να συμπράττει με αυτούς για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων, να παραχωρεί τη χρήση τους με ή χωρίς αντάλλαγμα, ανάλογα με τη σκοπούμενη χρήση, ενώ προβλέπεται να αποδίδει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από εκμεταλλεύσεις εμπορικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και εν γένει από την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων ακινήτων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα