ΣΕΒ: Υπερτροφικός ο δημόσιος τομέας

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 13:48
UPD:13:49
Eurokinissi/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα καταγγέλλει, στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επισημαίνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας, μέσω της υπερφορολόγησης, καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο».

«Το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς όπως γίνεται και στη μέση ευρωπαϊκή χώρα, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ ό,τι στην Ε.Ε.» τονίζει μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ και προσθέτει ότι η Ελλάδα διαθέτει, στο «στενό» δημόσιο τομέα, διπλάσιους μισθωτούς εργαζόμενους (16%), ως ποσοστό του συνόλου της μισθωτής απασχόλησης, απ’ ό,τι η Ε.Ε.(8%).

Παράλληλα - προσθέτει - στην Ελλάδα, οι αμοιβές του προσωπικού της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται στο 12,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Ε.Ε. στο 10,2%, για συγκριτικά, πολύ χαμηλότερης ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες. 

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι διατηρήσιμη στο μέλλον και χρήζει άμεσης προσαρμογής» επισημαίνει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι «το κράτος οφείλει να λειτουργεί με υψηλότερη παραγωγικότητα και να μειώσει την δαπάνη για μισθούς»

 «Το κράτος στην Ελλάδα λειτουργεί σήμερα πέραν των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας, γεγονός που απομυζά πόρους αλλά και επενδύσεις και θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία» καταλήγει ο Σύνδεσμος.

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα