Πάνω από 2 δισ. η συνεισφορά του ΟΠΑΠ στα κρατικά ταμεία τα τελευταία τρία χρόνια

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016 18:58
UPD:19:01
EUROKINISSI

της Λέττας Καλαμαρά

Την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2016 παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ, επισημαίνοντας ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της οικονομίας, σημαδεύτηκε από τη συνεχιζόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε ετήσια βάση μία πτωτική τάση και στα έσοδα από τα παιχνίδια μας».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «η αυξημένη συμμετοχή του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα από 30% σε 35% έχει σοβαρή επίπτωση στα οικονομικά μας αποτελέσματα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για βελτιστοποίηση του κόστους, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσαν σε σταθερή λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Έχοντας καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε φόρους και με τη συνεισφορά μας στα δημόσια έσοδα να διευρύνεται περαιτέρω, παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχέδιό μας, το οποίο θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στο α' τρίμηνο του 2016 ήταν μειωμένα κατά 4,4% και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σχεδόν σταθερά στα 93 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι προσπάθειες της διοίκησης για εξορθολογισμό του κόστους οδήγησαν σε βελτιωμένες επιδόσεις. Συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων στο 35% το EBITDA ανήλθε σε 78,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 52,8 εκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερα κατά 9%, ενώ συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων, ανήλθαν σε 42,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τις προοπτικές του 2016, ο κ. Ζίγκλερ επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η ύφεση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο σε συνδυασμό με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα που θα επηρεάσουν την ιδιωτική κατανάλωση, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για το σύνολο της χρονιάς.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, ο κ. Ζίγκλερ εστίασε στις διαδικτυακές εταιρείες του χώρου τονίζοντας πως όλες οι εκτιμήσεις των ανεξάρτητων αναλυτών ως προς το μέγεθος της on line αγοράς αναφέρουν διπλάσια μεγέθη συγκριτικά με αυτά που επισήμως δηλώνονται, γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη πληρώσει πολλά χρήματα για όλες τις άδειες αποκλειστικών δικαιωμάτων που κατέχει και ποτέ δεν έλαβε κανένα δώρο από την πολιτεία, όπως συμβαίνει τώρα με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε γκρίζες ζώνες.

Πρόσθεσε πως ο ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να παρέχει διαδικτυακά παιχνίδια πόκερ και καζίνο γιατί δεν υπάρχει καμία άδεια. Αυτές οι άδειες δεν έχουν δοθεί πουθενά και όποιος το κάνει αυτό λειτουργεί παράνομα. Αν το κράτος επιθυμεί να διαθέσει αυτές τις άδειες, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, σημείωσε. 

Παράλληλα επεσήμανε πως πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός για τα VLTs. Ειδικότερα ο κ. Ζίγκλερ επανέλαβε τη θέση του ΟΠΑΠ πως θα ξεκινήσει την δραστηριότητα των VLTs μόνο αν αλλάξει ο Κανονισμός σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς αγοράς σε ένα ισορροπημένο και λογικό ρυθμιστικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, είπε ο κ. Ζίγκλερ, θα υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο και ταυτόχρονα θα διασφαλισθεί ο κατάλληλος έλεγχος και η προστασία των παικτών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ

Σχολιασμένα