Ακατάσχετο επιχειρηματικού λογαριασμού ζητεί η ΕΣΕΕ

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 13:21
UPD:13:36
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στη θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού αλλά και στην εισαγωγή μίας βελτιωμένης ρύθμισης των 100 δόσεων, επιμένει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι θεσμοί προβάλλουν ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες δικαιολογίες και δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την αυστηρά τιμωρητική στάση τους, ώστε να αντιληφθούν την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής» των παραπάνω δύο μέτρων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στη σχετική επιστολή.

Η ΕΣΕΕ εκφράζει φόβους για εντατικοποίηση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και για μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών, κατά το τελευταίο τετράμηνο και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Τονίζει μάλιστα, ότι «παρά το γεγονός ότι ήδη κάθε μήνα γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή καθώς το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι 530 ευρώ ανά λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ».

«Η ΕΣΕΕ δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσει και να εισπράξει αυτά που του οφείλονται, αλλά έχει επανειλημμένως ζητήσει τη δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεών του με τις οφειλές απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει τα 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ» επισημαίνει.

Αναφορικά, με την απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους, η ΕΣΕΕ ζητά «οι έλεγχοι να έχουν το χαρακτήρα συμμόρφωσης και όχι εξόντωσης, προκειμένου να αυξηθούν αποτελεσματικά τα έσοδα και όχι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα