Συμβιβαστική πρόταση ζητεί η SOCAR

ΔΕΣΦΑ: Κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένει ο αζέρικος όμιλος
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 11:47
UPD:11:47
Eurokinissi

Από την έντυπη έκδοση

Συμβιβαστικές προτάσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ αναμένει ο Όμιλος Socar.

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο πρώην επικεφαλής της SOCAR Energy Greece Ανάρ Μαμάντοφ, στον απόηχο των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της SOCAR, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, ότι η εταιρεία δεν κάνει πίσω στον διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι νέοι κανόνες για τον υπολογισμό της ταρίφας στην Ελλάδα (που εισήχθησαν με την τροπολογία του υπουργού Π. Σκουρλέτη) θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, οι νέες ταρίφες σημαίνουν πως ο ΔΕΣΦΑ χάνει το 40%-50% της αξίας του.

«Με τις νέες συνθήκες, το σχέδιο παύει να είναι το ίδιο ενδιαφέρον για εμάς. Συνεπώς, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση και τους προσφέραμε μια πρόταση συμβιβασμού. Μας ενδιαφέρει το σχέδιο, αλλά πρέπει να έχει λογική από εμπορικής πλευράς και με τις νέες συνθήκες ο Όμιλος SOCAR ίσως να μην είναι έτοιμη για την αγορά».

Ο κ. Μαμάντοφ ανέφερε επίσης ότι, η SOCAR περιμένει πλέον την αντιπροσφορά της ελληνικής κυβέρνησης: «Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις θέσεις μας. Αν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πρέπει να το δείξει».

Σχετικά με το θέμα της διαιτησίας, είπε ότι «δεν σκοπεύουμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιο. Η SOCAR είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά με τους ίδιους όρους».

Τέλος, ο κ. Μαμάντοφ σχολίασε ότι «η εγγυητική επιστολή θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Είναι μια απλή υπόθεση η παράτασή της, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε επαρκείς λόγους για να το πράξουμε. Ταυτόχρονα, η SOCAR ελπίζει να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα».  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα