ΤΕΕ: «Μελαγχολική» η εικόνα του κλάδου των κατασκευών

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 18:15
UPD:18:23
REUTERS/THOMAS PETER

Περιγράφοντας αυτή τη «μελαγχολική» εικόνα, το ΤΕΕ αναφέρει ότι αποτυπώνεται μέσω της ύφεσης 62,5% στον κύκλο εργασιών στις Υποδομές μεταξύ 2008-2013,  με τις σχετικές επενδύσεις να συρρικνώνονται από το 3,7% του ΑΕΠ το 2006, σε 1,1% το 2015.

«Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών, εν όψει της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Περιγράφοντας αυτή τη «μελαγχολική» εικόνα, το ΤΕΕ αναφέρει ότι αποτυπώνεται μέσω της ύφεσης 62,5% στον κύκλο εργασιών στις Υποδομές μεταξύ 2008-2013,  με τις σχετικές επενδύσεις να συρρικνώνονται από το 3,7% του ΑΕΠ το 2006, σε 1,1% το 2015.

Παράλληλα, όπως τονίζει το ΤΕΕ, οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα 2007-2016, αποτελώντας την χειρότερη επίδοση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη.

Κατά το Επιμελητήριο, «η κατάσταση αυτή επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές  δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας». Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 (9.30-13.00),  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Χτίζοντας το Μέλλον: Ο δρόμος για την ευμάρεια είναι πάντα υπό κατασκευή» (Building the future: The road to prosperity is always under construction), στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ, 1ος  όροφος,  Νίκης 4. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από 20-22 Οκτωβρίου 2016.

«Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι μία τιμή για τη χώρα, αλλά και χρήσιμη για όλους όσους δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Όπως πρόσθεσε, «μπορούμε, μέσα από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς άλλων χωρών, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για να αντεπεξέλθουμε στην κρίση του κλάδου».

«Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να τις μελετήσουμε, να τις εφαρμόσουμε και να δουλέψουμε. Εμείς, στο ΤΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για να υπάρξει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σοκ στα ακίνητα και στις κατασκευές. Γίνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Στασινός.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα