Υπ. Οικονομίας: Παραπλανητικά τα περί αύξησης του κόστους εργασίας στο δημόσιο

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 16:08
UPD:16:19
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Σε διευκρινίσεις για το κόστος εργασίας στο δημόσιο, προχωράει το υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας σε μία σειρά σχετικών δημοσιευμάτων, τα οποία χαρακτηρίζει παραπλανητικά και αναληθή.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, η Eurostat, την οποία επικαλούνται τα επίμαχα δημοσιεύματα, μιλά για επιχειρηματική οικονομία (-3,1%) και κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (4,5%), τα οποία αυθαίρετα τα εγχώρια ΜΜΕ ταύτισαν με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα.

Σύμφωνα, όμως, με την αναθεωρημένη κωδικοποίηση «NACE 2», η Eurostat στη μη επιχειρηματική οικονομία, ναι μεν περιλαμβάνει τη δημόσια διοίκηση - άμυνα και κοινωνική ασφάλιση, αλλά περιλαμβάνει επίσης τις υπηρεσίες παιδείας, υγείας, ψυχαγωγίας, καθώς και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, στις οποίες η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Συνεπώς, τονίζει το υπουργείο, η μη επιχειρηματική οικονομία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά δημόσιος τομέας αλλά ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δεν επιτρέπει παραπλανητικά συμπεράσματα περί αθρόων προσλήψεων στο Δημόσιο ή δημοσιονομικής εκτροπής.

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αφού μεταξύ δ’ τριμήνου 2015 και γ’ τριμήνου 2016 δημιουργήθηκαν 95.000 καθαρές θέσεις εργασίας στην οικονομία (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ στο α’ ενδεκάμηνο 2016 δημιουργήθηκαν 125.128 θέσεις μισθωτής απασχόλησης (ΕΡΓΑΝΗ).

Καταλήγοντας, η ηγεσία του υπουργείου επισημαίνει πως το γεγονός ότι το ωριαίο κόστος εργασίας της μη επιχειρηματικής οικονομίας αυξάνεται σε μία σειρά χώρες της Ε.Ε. - και μάλιστα περισσότερο απ’ ότι στην Ελλάδα - μαρτυρεί ότι δεν αφορά τον δημόσιο τομέα αλλά και ένα πολύ ευρύτερο κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα