Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χαμηλότερες εισφορές για το 80%;

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 14:16
UPD:16:12
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr

Το υπουργείο εργασίας υποστηρίζει ότι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών θα καταβάλει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από πέρυσι και δη την κατώτατη των 158 ευρώ.

«Τότε γιατί σταματούν τη δραστηριότητά τους;», διερωτώνται φοροτεχνικοί, ανατρέχοντας σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ασφαλισμένοι του –πρώην- ΟΑΕΕ μειώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από τους 700.000 (στους 670.000).

Μόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 40.000 διακοπές δραστηριότητας με «μπλοκάκια» και έπονται ακόμη τα στοιχεία έως και το τέλος Ιανουαρίου, οπότε και έληξε η αντίστοιχη προσθεσμία για τους αυτοαπασχολούμενους.

Η παράμετρος αυτή δίνει εξάλλου μια άλλη διάσταση στο μέγεθος του 80% το οποίο επικαλείται το υπουργείο Εργασίας, καθώς αφορά πλέον σαφώς λιγότερους ασφαλισμένους του -πρώην- ΟΑΕΕ, λόγω της φυγής τους κατά χιλιάδες.

Είναι όμως γεγονός ότι με τη νέα ρύθμιση οι εισφορές δεν ορίζονται πλέον με βάση την ασφαλιστική κλάση αλλά με βάση το (χαμηλό) εισόδημα (του 2015).

Έτσι εξηγούνται προφανώς και τα πρώτα ευρήματα της ΕΣΕΕ -διενεργεί σχετική έρευνα σε ένα πρώτο δείγμα ελευθέρων επαγγελματιών- τα οποία καταδεικνύουν ότι, πράγματι, το 75% θα καταβάλει χαμηλότερες εισφορές. Πάντως, το 25% θα καταβάλει έως και διπλάσιες.

Μια σειρά αναλυτών εγείρει σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της αδυναμίας πρόσβασης στα αντίστοιχα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα οποία «σε άλλες χώρες υπάρχουν online». Το αποτέλεσμα είναι ότι «δεν γνωρίζουμε καν πόσες συντάξεις δόθηκαν το 2016».

Προς το παρόν, «βλέπουμε απλώς τι συμβαίνει στην αγορά». Βέβαιοι χαμένοι; Οι μισθωτοί με δελτίο παροχής εργασιών για έξτρα εργασίες.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα