Στουρνάρας: Μονόδρομος η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 21:46
UPD:16/03/2017 00:14
SOOC/Menelaos Myrillas

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζεται και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του 2017 (φωτ. αρχείου).

Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης -μέσω ενός συμβιβασμού για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών- και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζεται και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του 2017.

«Βασική προϋπόθεση, πλέον, για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Επεσήμανε επίσης ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που πέρασαν τη δοκιμασία μνημονίων αλλά εξήλθαν επιτυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε αυτά και σε καθεστώς οικονομικής στασιμότητας.

«Ο κύριος λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός, για αυτήν την ασυμμετρία, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης να υιοθετήσουμε εγκαίρως τις απαραίτητες αλλαγές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει περίπου το 90% των απαραίτητων προσαρμογών, δηλαδή βρισκόμαστε κοντά στο τέλος, αλλά το διάστημα που πέρασε για να γίνει αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο: επτά χρόνια, πέντε κυβερνήσεις, επτά υπουργοί οικονομικών.  Στο διάστημα αυτό το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%».

Ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι το 2014 ήταν η μόνη χρονιά από το 2008 μέχρι σήμερα που καταγράφηκε θετικός, αλλά μικρός, ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα