Μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κω ζητεί η ΕΣΕΕ

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 12:53
UPD:12:58
INTIME NEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κω ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως οι πληγές που προκάλεσε ο σεισμός σε κατοίκους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κω είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν.

«Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε υλικό, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, η ύπαρξη νεκρών και μάλιστα τουριστών θα πλήξει το τουριστικό προϊόν του νησιού και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου» αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «είναι αναμενόμενη η καθίζηση της κίνησης των τοπικών αγορών, η οποία, σε συνδυασμό με τις καταστροφές του λιμανιού και γενικά των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά».

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ η ισχύουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων «είναι μεν επαρκής αλλά απαιτεί πολλές διαφορετικές εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται από διαφορετικά – συλλογικά και μονοπρόσωπα – όργανα και ως εκ τούτου αργούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με καταδικαστικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις».

Η Συνομοσπονδία ζητεί - εφόσον οι καταστροφές από φυσικά αίτια είναι πλέον συχνό φαινόμενο - «να καθιερωθεί επιτέλους μία ‘αυτόματη’ διαδικασία, η οποία, με μία απλή διαπιστωτική πράξη της διοίκησης θα ενεργοποιεί τα εξής μέτρα για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

 • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
 • Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
 • Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιόκτητους όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
 • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
 • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
 • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
 • Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
 • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
 • Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
 • Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η ΕΣΕΕ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής και να προστατευθούν οι τοπικές αγορές.  Παράλληλα, ζητεί «τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση της αποζημίωσης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές που γενικώς υφίστανται από θεομηνίες, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα