Ξεκίνησε η ανταλλαγή ομολόγων

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 14:39
UPD:14:58
EPA/MATTEO BAZZI

Την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέους τίτλους, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση οι ιδιώτες ομολογιούχοι προσκαλούνται να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με πέντε νέους τίτλους. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Οι επενδυτές έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Η κίνηση για το swap που αναμενόταν ευρέως το προηγούμενο χρονικό διάστημα ξεκινάει και επισήμως.

Πιο συγκεκριμένα ιδικότερα, τo swap έχει στόχο ταν υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:

  • τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
  • τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
  • τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
  • τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
  • τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Το σύνολο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 29 δισ. ευρώ.

Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.

Νωρίτερα, ο ΥΠΟΙΚ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχαν λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να προχωρήσει η ανταλλαγή.

Με την ανταλλαγή αυτή το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα, εξομαλύνει τις λήξεις του δημοσίου χρέους για τα έτη από 2023 έως και 2042.

Τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα