Σιούφας: Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία

Συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού Ν. Κρόες
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 14:08

«Πιστεύω απόλυτα τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη. Όποιος ισχυρίζεται πως δεν είναι, πρέπει να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η φιλολογία, με φήμες δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κα Ν. Κρόεζ ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.

Η κ. Κρόες ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ενέργεια, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου, όμως τα πρώτα συμπεράσματα, όπως είπε, είναι ανησυχητικά. Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ανταγωνισμό, ανοιχτή αγορά και διαφάνεια, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται περισσότεροι παίκτες στην αγορά.

Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε πως θα προτείνει στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης, να περιληφθούν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις Συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές. Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία των δύο αρχών θα επιλέγεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γίνεται τώρα, διαδικασία που, όπως είπε ο υπουργός, κατοχυρώνει ήδη την ανεξαρτησία της Επιτροπής - και θύμισε πως από το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγονται οι ηγεσίες της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σιούφας ανέφερε πως συζήτησε με την Επίτροπο τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας με την Κομισιόν και της παρουσίασε τις θεσμικές ρυθμίσεις που έκανε το υπουργείο για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου καθώς και για τον ανταγωνισμό.

«Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία. Όταν η αγορά λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, το όφελος είναι χαμηλότερες τιμές, καλύτερη ποιότητα, προώθηση της επιχειρηματικότητας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα