Προφυλακιστέος κρίθηκε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Διευρύνεται ο κύκλος των ανακρίσεων για την υπόθεση του γάλακτος
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2006 11:04

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ προφυλακιστέος, μετά την απολογία του, κρίθηκε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, για την υπόθεση της εκβίασης σε βάρος της ΜΕΒΓΑΛ.

Εξ άλλου προχθές προφυλακίστηκε ο έμπορος σιτηρών και κουμπάρος του τελευταίου, Κων. Κωνσταντινίδης ενώ την Παρασκευή πήρε το δρόμο για τον Κορυδαλλό και ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, Παν. Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολογητικά τους υπομνήματα, στα οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - αρνούνται κατηγορηματικά ότι διέπραξαν το αδίκημα της εκβίασης, καθώς και ότι ζήτησαν οι ίδιοι χρήματα από τον πρόεδρο της εταιρείας. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι εκείνος το πρότεινε, ώστε η εταιρεία του να τεθεί στο πρόγραμμα επιείκειας και να γλιτώσει το επαπειλούμενο πρόστιμο, που θα ήταν δεκαπλάσιο. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν, επίσης, ότι η ΜΕΒΓΑΛ ήθελε να αποδυναμώσει την έρευνα της Επιτροπής για το καρτέλ, αλλά και να δικαιολογηθεί στις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες, δείχνοντας ότι προχώρησε στις σχετικές καταγγελίες, κατόπιν εκβιασμού.

Ειδικότερα, ο Παν. Αδαμόπουλος, που φέρεται ως «κεντρικό» πρόσωπο στην υπόθεση, διακήρυξε ενώπιον του ανακριτή την αθωότητά του, ζητώντας, μάλιστα, προκειμένου να αποδειχθεί αυτή, να ανοίξουν και οι προσωπικοί λογαριασμοί του ιδίου και των συγγενικών του προσώπων. Παράλληλα, η δικηγόρος του έκανε μία δήλωση με «νόημα» και πολλούς, ενδεχομένως, αποδέκτες: «Όσοι ήθελαν να δουν χειροπέδες τις είδαν. Αλλά αν νομίζουν ότι η κάθαρση ολοκληρώθηκε, νομίζω ότι θα εκπλαγούν. Η διαφθορά δεν σταματάει εδώ».

Όπως υποστήριξε, πρόθεσή του ήταν να παγιδεύσει το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, μαθαίνοντας στοιχεία από τη ΜΕΒΓΑΛ, εφόσον δεχόταν να υπαχθεί στο πρόγραμμα επιείκειας. Είπε, επίσης, ότι ο ρόλος του ήταν τυπικός, καθώς η απόφαση να απαλειφθεί το πρόστιμο θα λαμβανόταν από την 11μελή επιτροπή. Σε ερώτηση του ανακριτή, γιατί επέλεξε τον Κωνσταντινίδη για να προσεγγίσει τον πρόεδρο της εταιρείας, απάντησε ότι αφενός ήταν κουμπάρος και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, αφετέρου ήταν ο μοναδικός Θεσσαλονικιός που γνώριζε. Στην ερώτηση γιατί ο Κωνσταντινίδης είπε αρχικά όλα αυτά εναντίον του, απάντησε: «Βρέθηκε ξαφνικά μπλεγμένος και πίστεψε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει το βάρος στους δικούς μου ώμους γιατί εγώ τον έβαλα στην υπόθεση. Ό,τι είπε περαιτέρω ήταν εν αγνοία μου».

«Συγκεκριμένος» ήταν ο Παν. Αδαμόπουλος, όταν ρωτήθηκε γιατί προέβη η ΜΕΒΓΑΛ στην καταγγελία, αφού είχε όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιείκειας και να αποφύγει το πρόστιμο. Όπως υποστήριξε: «Πίστευε ότι η καταγγελία του εκβιασμού θα ήταν ένα άλλοθι εναντίον εκείνων που κάρφωσε».

Απολογία Κωνσταντινίδη

Τα πάντα αρνείται ο Κων. Κωνσταντινίδης στο απολογητικό υπόμνημά του, το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με την προανακριτική του κατάθεση. Ειδικότερα, ενώ αρχικά είχε «δείξει» τον κουμπάρο του, Παν. Αδαμόπουλο ως «οργανωτή της υπόθεσης της μίζας», τώρα λέει:

«Ο Αδαμόπουλος μόνο τυπική συμμετοχή είχε στην Επιτροπή, συμμετέχοντας μόνο στην τυπική διαδικασία της εισηγήσεως. Για την επιβολή ή μη του προστίμου αποφασίζει η Επιτροπή (11 μέλη)».

Για το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ υποστηρίζει ότι το πρότεινε ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Π. Παπαδάκης, ώστε να αποφύγει το επαπειλούμενο πρόστιμο των 25 εκατ. Επίσης, χαρακτηρίζει ως «δήθεν θύματα» τους υπευθύνους της ΜΕΒΓΑΛ, υποστηρίζοντας: «Προκειμένου να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δεν δίστασαν να δημιουργήσουν το πιο επικίνδυνο καρτέλ στο χώρο των γαλακτοβιομηχανιών και τροφίμων, που εκμεταλλευόταν και εκβίαζε όχι μόνο τους φτωχούς κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς αλλά απομυζούσε και το φτωχό Έλληνα καταναλωτή, πουλώντας του το γάλα σε τιμή τριπλάσια από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο η ΜΕΒΓΑΛ προχώρησε στην καταγγελία, υποστηρίζει ότι αποσκοπούσε στο: «1. Να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της δώσαμε για την υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας, 2. να αποφύγει τη δέσμευση των χρημάτων που μας είχε υποσχεθεί, 3. να καταστρέψει άλλη βιομηχανία γάλακτος που ήταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, δίνοντας στοιχεία εις βάρος της και 4. να αποφύγει την αντεκδίκηση σε εμπορικό επίπεδο των ανταγωνιστριών εταιρειών με το πρόσχημα ότι αναγκάστηκε να δώσει στοιχεία εις βάρος τους, ευρισκόμενη υπό καθεστώς εκβίασης και μη έχοντας άλλη επιλογή».

Επιστολή Παπαδάκη

Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε επιστολή του προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ Π. Παπαδάκη, προς το νομικό σύμβουλο της εταιρείας Κ. Μεταξόπουλο, στον οποίο κατήγγειλε την επαφή του με το κύκλωμα όχι από τις 6 Σεπτέμβρη, όπως ανέφερε στις Αρχές, αλλά από τις 25 Αυγούστου. Από τότε, σύμφωνα με την επιστολή, άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και τον ενημέρωσε για επαπειλούμενο πρόστιμο και μάλιστα 35 αντί για 25 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή του δεν κάνει καθόλου αναφορά για εκβιασμό και φαίνεται ότι το συζητούσε με αντάλλαγμα μίζα 3,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Μεταξόπουλος, γνωστοποιώντας το θέμα, δεν έκανε κάποια νύξη για εκβιασμό της εταιρείας.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, ο Κωνσταντινίδης αρνήθηκε να απολογηθεί το Σάββατο, ζητώντας να εξεταστούν πρώτα ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ και ο δικηγόρος της εταιρείας, (αποπέμφθηκε πρόσφατα).

Αυτό δεν έγινε δεκτό και έτσι ως απολογία λήφθηκε το απολογητικό υπόμνημα που είχε προετοιμάσει, η απολογία του ήταν, δηλαδή, τυπική. Σύμφωνα με την πλευρά Κωνσταντινίδη: «Η συνέντευξη του κ. Μεταξόπουλου κονιορτοποίησε στην κυριολεξία το κατηγορητήριο και αποκάλυψε ότι η όλη διαδικασία για την υπαγωγή της εταιρείας στο καθεστώς επιείκειας είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις 8 Σεπτέμβρη».

Από σήμερα, πάντως, ο ανακριτής αναμένεται να καλέσει για εξέταση τα στελέχη και τον πρώην νομικό σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Ποιες υποθέσεις θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής

ΤΗ ΛΙΣΤΑ των υποθέσεων τις οποίες θα θέσει εκ νέου στο μικροσκόπιό της, καταρτίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόθεσή της είναι να εξασφαλίσει για την ίδια και να αποδείξει προς κάθε τρίτο - δύσπιστο, ότι άλλο περιστατικό διαφθοράς δεν κρύβει το έργο που παρουσίασε μέχρι σήμερα και που είχε ως αποτέλεσμα τα πρόστιμα να επιβληθούν «βροχή».

Στην κορυφή της λίστας τίθενται όσες υποθέσεις αναμένεται να εκδικαστούν ενώπιον της Επιτροπής το επόμενο διάστημα και έχουν ήδη διερευνηθεί από τη γενική διεύθυνση, θα ακολουθήσουν αυτές οι υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια, στη συνέχεια θα ανοίξουν οι φάκελοι για τους οποίους η Επιτροπή έχει εκδώσει απόφαση, ακόμη κι αν επ΄ αυτών απεφάνθη και το Εφετείο, ενώ την ίδια… τύχη θα έχουν και όσες καταγγελίες τέθηκαν στο αρχείο.

Πρώτη ομάδα: Υποθέσεις προς εκδίκαση

- Εισήγηση για την παρέμβαση της Αρχής στην αγορά του ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου. Καταγγελία της Βιβλιοπωλεία Φλωράς, Κόσμος - Μαρία Φλωρά ΕΠΕ κατά της Απόλλων Α.Ε..

- Εισήγηση για την καταγγελία της εταιρείας Ε.Ψ. & ΣΙΑ κατά της Μava ΑΕ Εμποροβιομηχανική.

- Εισήγηση για την καταγγελία της Ι.Μ. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε. κατά των Κ.Α.Ε. και Masterfoods Veghel BV.

- Εισήγηση για την καταγγελία των εταιρειών «Σαρλής Κοντέινερ Σέρβισες Α.Ε.» και «Σαρλής & Αγγελόπουλος Πρακτορείον ΕΠΕ» κατά «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.» (ΟΛΠ) και MSC.

- Eισήγηση για τον αυτεπάγγελτο έλεγχο στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, (BP Hellas A.E. και Shell Hellas A.E.).

- Εισήγηση για την παρέμβαση της Επιτροπής σε συμβάσεις παροχής τραπεζικών εργασιών (αίτημα εξαίρεσης Δίας Α.Ε. και τράπεζες με σύμβαση ΙΚΑ).

Δεύτερη ομάδα: Εκκρεμούσες υποθέσεις για απόφαση

- Αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής για εναρμονισμένη πρακτική των εταιρειών διύλισης πετρελαιοειδών, σχετικά με τον καθορισμό τιμών πώλησης αεροπορικών καυσίμων.

- Σύσταση από τις Alpha Bank και Eurobank της κοινής εταιρείας Κάρντλινκ.

- Καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του Δήμου Ηλιούπολης στην αγορά διαχείρισης του κοιμητηρίου Ηλιούπολης.

- Καταγγελία φορέων εμπόρων οπωρολαχανικών κατά των σωματείων φορτοεκφορτωτών του ΟΚΑΑ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

- Καταγγελία της εταιρείας Security Forces LTD κατά της εταιρείας Group 4 Securitas Α.Ε..

Τρίτη ομάδα: Υποθέσεις οι οποίες εκδικάσθηκαν

- Η απόφαση της Επιτροπής για την Coca Cola σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με προηγούμενη απόφαση της Αρχής.

- Η απόφαση της Επιτροπής για τη Glaxosmithkline σε συνέχεια απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

- Την απόφαση της Επιτροπής για την εξαγορά της Δέλτα Παγωτού από τη Nestle Eλλάς.

- Την απόφαση για τον αποκλειστικό έλεγχο της Folli - Folie επί της ΚΑΕ.

- Την απόφαση για την απόκτηση από τη Δέλτα Συμμετοχών του γάλακτος Γάλα Nestle.

- Την απόφαση για τον αποκλειστικό έλεγχο από τη Σοσιετέ Ζενεραλ Ελλάς της Χρόφιν Α.Ε. Εμπορίας και Μισθώσεως Αυτοκινήτων.

- Την απόφαση για την αυτεπάγγελτη έρευνα στην Ενωση Κονσερβοποιών Μεταποιητικών Προϊόντων.

- Την απόφαση για τον αποκλειστικό έλεγχο επί της εταιρείας Veterin από τον Λ.Λ.

- Την απόφαση για τη συγκέντρωση των εταιρειών Δέλτα Συμμετοχών και Chipita International.

- Την απόφαση για τις συντονισμένες ή επιβαλλόμενες τιμές ανταλλακτικών και επισκευών από τις εταιρείες Χιουντάι Ελλάς και Αουτοντιλ Ελλάς.

- Την απόφαση για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης Maxus Α.Ε. Εμπορικής Επικοινωνίας.

- Την απόφαση για την καταγγελία κατά της Περίανδρος ΑΕ Διαχείρισης της Διώρυγας της Κορίνθου.

- Την απόφαση για τη συγκέντρωση των εταιρειών Marfin Financial Group συμμετοχών με την Εγνατία τράπεζα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα