10 καυτές ερωτήσεις των θεσμικών επενδυτών προς τις τράπεζες

Road shows: Πυκνώνουν οι επαφές - Ανεβαίνει το ενδιαφέρον της αγοράς για τους συστημικούς ομίλους
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 07:00

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr
 
Δέκα καυτά ερωτήματα θα θέσουν στις τράπεζες οι διεθνείς επενδυτές στα επικείμενα και προγραμματισμένα road shows μέχρι το τέλος του έτους, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνή τερέν.

Ήδη οι επαφές τραπεζικών στελεχών και διεθνών επενδυτών βρίσκονται στο φουλ στο πλαίσιο των διοργανώσεων που ξεκινούν και με δεδομένες τις μεγάλες προκλήσεις που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν.

Στόχος των ξένων είναι να αποκρυπτογραφήσουν την πραγματική κατάσταση των τραπεζών και να καταλήξουν σε κάποια αξιόπιστα συμπεράσματα για το κατά πόσο μία επένδυση σε τραπεζικές αξίες θα μπορούσε να αποδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μέσα από τις τράπεζες, οι διεθνείς παίχτες διαμορφώνουν και την πραγματική εικόνα για την οικονομία της χώρας.

1 Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάντα πρώτο θέμα στην «επενδυτική ανάκριση», συνδυασμένο με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό των NPEs. Οι ξένοι επενδυτές ζητούν την ανάλυση και τη μελλοντική τάση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και, τέλος, τα πραγματικά μεγέθη που μπορεί μερικώς να «χάνονται» υπό τη λογιστική διαχείριση των νέων προτύπων (IFRS9).

2 Ασφαλώς τα αποτελέσματα των stress tests θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ξένων επενδυτών και των τραπεζών. Με εξαίρεση δε το road show της Wood στην Αθήνα που πραγματοποιείται 3-4 Μαΐου, όλα τα υπόλοιπα road shows θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Επομένως επί τάπητος θα τεθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών -αν προκύπτουν τέτοιες- και ο χρόνος και τα μέσα με τα οποία θα καλυφθούν αυτές, είτε φέτος είτε του χρόνου.

3 Η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί ένα μείζον θέμα για τους ξένους επενδυτές, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς την ενίσχυση της καταθετικής βάσης οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα χορηγήσουν δάνεια και επομένως η οικονομία εξαιρετικά δύσκολα θα συνέλθει. Συγχρόνως είναι ένας από τους προδρόμους δείκτες για το πότε θα αρθούν τα capital controls.

4 Οι χορηγήσεις και το ποια δάνεια κρίνονται χρηματοδοτούμενα από τα μεγάλα και τα μικρά έργα θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις διμερείς συζητήσεις.

5 H πορεία των restructuring plans των τραπεζών βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των ξένων, αφού παρακολουθείται στενά από τους διεθνείς παίχτες. Τα funds ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για την πώληση των τραπεζών στο εξωτερικό και για τη ρευστοποίηση άλλων θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδας. Ξεχωριστή μνεία γίνεται σε ό,τι αφορά τις μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων, όπως και στην οργάνωση εθελούσιων εξόδων.

6 Τα αποτελέσματα των τραπεζών σε σχέση με την προσδοκώμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ αποτελούν σημείο στο οποίο στέκονται οι ξένοι στις συναντήσεις τους με τους Έλληνες τραπεζίτες.

7 Mακροοικονομικά μεγέθη τα οποία σαφώς συνδυάζονται με διεθνείς εξελίξεις, όπως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που μπορεί να αφαιρέσει μονάδες από την ίδια την ανάπτυξη, βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

8 Η τάση των επιτοκίων που μετά το QE εκτιμάται πως θα είναι ελαφρώς αυξητική και το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθμίσει τον κίνδυνο από μία τέτοια εξέλιξη απασχολούν τα διεθνή funds.

9 Η προετοιμασία των τραπεζών για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, καθώς η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία προάγει σημαντικά κόστη για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, είναι κάτι που απασχολεί τους επενδυτές.
10 Τέλος, οι διεθνείς παίχτες συζητούν το τελευταίο διάστημα με τις τράπεζες και την οδηγία PSD2, βάσει της οποίας επιβάλλεται με κάθε τρόπο η πλήρης διαφάνεια στις χρεώσεις.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο πραγματοποιούνται 14 road shows όπου οι ελληνικές τράπεζες είναι καλεσμένες. Τα πιο σημαντικά στα οποία αναμένεται και η συμμετοχή τους είναι, εκτός της Wood & Co που γίνεται στην Αθήνα, το road show του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη και τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο, αλλά και το road show της Goldman Sachs στη Φραγκφούρτη τον Ιούνιο και της ΒofA τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα