Κίνα: Μεγαλώνει η λίστα των ιδιωτικών διυλιστηρίων, που επιτρέπεται να εισάγουν αργό

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 15:01
UPD:15:02
REUTERS/Β© Darley Shen

Ακόμη έντεκα ιδιωτικές εταιρείες του κινεζικού κλάδου ενέργειας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εισάγουν απευθείας αργό, με απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για εταιρείες διύλισης πετρελαίου, οι οποίες κρίθηκε από το υπουργείο ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. 

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αργού στον κόσμο και το 60% του πετρελαίου της προέρχεται από εισαγωγές. Στις εισαγωγές αργού κυρίαρχο ρόλο έχουν οι κρατικοί κολοσσοί Sinopec, China National Petroleum Corporation και China National Offshore Oil Corporation.

Σημειώνεται ότι η χώρα έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως σε ιδιωτικά διυλιστήρια να εισάγουν απευθείας αργό πετρέλαιο το 2015,  καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια σε έναν κλάδο που αποτελεί σχεδόν κρατικό μονοπώλιο.

Το 2018, το ανώτατο όριο για τις εισαγωγές αργού από μη κρατικές εταιρίες αυξήθηκε σε 142 εκατ. τόνους, 55% υψηλότερα σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων, η Κίνα εισήγαγε 420 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου το 2017, κατά 10,1% περισσότερους σε ετήσια βάση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Xinhua

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα