Σε διαβούλευση το ν/σ για την αδήλωτη εργασία και τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 10:38
UPD:10:41
Eurokinissi

Του Στέλιου Παπαπέτρου
spapap@naftemporiki.gr

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Ο βασικός άξονας του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, διαγραφές παλαιών αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και ρυθμίσεις για την άμεση έναρξη ασφάλισης σε αγρότες.  Οι βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

Συντάξεις γήρατος: Σύμφωνα με τη νέα, γενικού περιεχομένου ρύθμιση, θα ορίζεται πως το δικαίωμα για να λάβει κάποιος σύνταξη γήρατος αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης. Εάν, και τον επόμενο μήνα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για σύνταξη, δηλαδή δεν έχουν συμπληρωθεί τα απαραίτητα από το νόμο όριο ηλικίας και τα συντάξιμα έτη ασφάλισης, τότε το δικαίωμα συνταξιοδότησης μετατίθεται για την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα.

Οφειλές σε πρώην ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ: Με τη νέα ρύθμιση η οποία αφορά όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο υπάγονταν πριν την λειτουργία του ΕΦΚΑ (1/1/2017), θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής «αμφισβητούμενων» ασφαλιστικών οφειλών που αφορούν την περίοδο μέχρι την 31/12/2016. Ουσιαστικά με την διάταξη αυτή απαλλάσσονται εκείνοι οι ασφαλισμένοι που επί χρόνια ήταν στο στόχαστρο του πρώην ΟΑΕΕ, επειδή είχαν παράλληλη απασχόληση με μπλοκάκι. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: α) ασφαλισμένοι μηχανικοί στον ΤΣΜΕΔΕ τις εισφορές των οποίων διεκδικούσε και ο ΟΑΕΕ όταν είχαν δεύτερη δραστηριότητα, ασφαλισμένοι . β) Ασφαλισμένοι αγρότες στον ΟΓΑ οι οποίοι είχαν για παράδειγμα εποχική δραστηριότητα ενοικίασης δωματίων σε μικρούς δήμους (με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ) και χρεώνονταν παράλληλα με εισφορές από τον ΟΑΕΕ ο οποίος ζητούσε εκκαθαριστικά της εφορίας για να εξετάσει εάν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης με βάση το εισόδημα. Η ρύθμιση αφορά και δημοσιογράφους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πριν το 1993 (παλαιοί ασφαλισμένοι) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για συμπληρωματική απασχόληση και το ΤΕΒΕ ζητούσε αναδρομικά ποσά με την υποχρέωση ασφάλισης και σε αυτόν.

40% σύνταξη γήρατος και παραμονή στο επάγγελμα: με τη νέα ρύθμιση όποιος έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θέλει να συνταξιοδοτηθεί, δεν θα χρειάζεται να κλείνει τα «βιβλία» του. Θα μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της επιχείρησης και να λαμβάνει το 40% της σύνταξης. Να σημειωθεί πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μείωση κατά 60% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Αγρότες με άμεση έναρξη του επαγγέλματος: πρόκειται για ειδικές κατηγορίες αγροτών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, δηλαδή από τη πρώτη μέρα έναρξης της δραστηριότητας τους με την προϋπόθεση πως η δραστηριότητα αυτή χρειάζεται να κάνουν και έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Για τις κατηγορίες αυτές που αφορούν κυρίως όσους είχαν πολύ μικρές καλλιέργειες και εισοδήματα, διαπιστώνονταν πολλές φορές προβλήματα σχετικά με την ακριβή ημερομηνία του χρόνου έναρξης της κοινωνικής τους ασφάλισης.

Πρόστιμα ανασφάλιστης εργασίας: σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη τα νέα πρόστιμα ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης πρόσληψης του ανασφάλιστου  εργαζόμενου, από 10.550 ευρώ που είναι σήμερα θα έχουν την εξής κλιμάκωση:  7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση, 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση και 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση – μείωση 71,56%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα