Πώς οι τράπεζες του Κατάρ άντεξαν το εμπάργκο

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 08:04
UPD:08:16
REUTERS/NASEEM ZEITOON

Πολλοί πίστευαν πως όταν τέθηκε πριν από ένα χρόνο σε εφαρμογή το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας και ακόμη τριών χωρών στο Κατάρ πως οι τράπεζες του εμιράτου θα λυγίσουν. Παρόλα αυτά έκτοτε τα έχουν πάει πολύ καλά. Τι τις έχει στηρίξει; Ένα κρατικό «δάνειο» ύψους 26 δισ. δολαρίων. 

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν προχώρησε σε κρατικό σχέδιο διάσωσης, ούτε χορήγησε δάνεια με διευκολύνσεις. Αλλά δημόσιο και κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις αύξησαν από το Μάιο του 2017 τις καταθέσεις τους στις τράπεζες του εμιράτου κατά 26 δισ. δολάρια. Οι καταθέσεις αυτές αντιστάθμισαν τη φυγή κεφαλαίων ξένων επιχειρήσεων, που πυροδότησε το εμπάργκο. Να σημειωθεί δε ότι τα ξένα κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά, καθώς καλύπτουν το 25% των τραπεζικών καταθέσεων στο Κατάρ. 

Η «ένεση» στο επίπεδο των καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση σταθερών επιτοκίων σε χορηγήσεις δανείων, που συνδέονται με τις υποδομές του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών του Κατάρ κατά 12,5% το πρώτο τρίμηνο, την ώρα που οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται μόνο 7,4%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα