Στην Τουρκία ο Σέρβος πρόεδρος για τα εγκαίνια του TANAP

Το σερβικό τμήμα του αγωγού θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 07:50
UPD:09:05
REUTERS/BERNADETT SZABO

Τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσκάλεσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο πρόεδροι στις 3 Ιουνίου, στην οποία και συζητήθηκαν θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία, προκειμένου να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian (TANAP), που θα γίνουν στο Εσκί Σεχίρ.

Τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσκάλεσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο πρόεδροι στις 3 Ιουνίου, στην οποία και συζητήθηκαν θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Η Σερβία ενδιαφέρεται άμεσα για την εξασφάλιση νέας οδού προμήθειας φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η Ρωσία, όπως ανήγγειλε, μετά το 2019, θα σταματήσει την παροχή αερίου μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας. 

 Στην σύνοδο ΕΕ - δυτικών Βαλκανίων, τον περασμένο Μάιο, στη Σόφια, οι υπουργοί Ενέργειας της Σερβίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την κατασκευή του αγωγού Νις- Ντιμίτροβγραντ-Βουλγαρία που θα συνδεθεί με κάποιον από τους αγωγούς του αποκαλούμενου νότιου διαδρόμου (TANAP-TAP).

Το σερβικό τμήμα του αγωγού αυτού θα χρηματοδοτηθεί με 49,6 εκατομμύρια από την Ε.Ε. και το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αμφίβολο παραμένει αν η σύνδεση θα γίνει σε υποσταθμό του ΤΑΡ στην Ελλάδα ή θα συνδεθεί στον αγωγό ΤΑΝΑΡ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η 'Αγκυρα προωθεί επιτακτικά τη δεύτερη εκδοχή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα