Επαφές για νέα εμπορική συμφωνία ξεκινούν Τόκιο - Ουάσιγκτον

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 22:30
UPD:22:32
REUTERS/ANDREW KELLY

Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μια νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνάντησης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, από την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό ήταν κάτι, το οποίο για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία δεν ήταν πρόθυμη να κάνει. Τώρα όμως, είναι και εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό» έσπευσε να προσθέσει.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του, τονίζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα φθάσουμε σ’ ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φροντίσει να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με το γεγονός πως η Ιαπωνία διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα, ύψους 69 δισ. δολαρίων, έναντι των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Τόκιο εκτιμούν μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον, προκειμένου να περιορίσει το συγκεκριμένο πλεόνασμα, θα διεκδικήσει τη μείωση των εισαγωγών αυτοκινήτων από την Ιαπωνία ή την επιβολή δασμών.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε «ανοιχτή» εμπορική σύγκρουση τους τελευταίους μήνες και με την Κίνα, εις βάρος της οποίας έχει επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα, συνολικής αξίας 260 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα