Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά άνω του 11% στις τράπεζες

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 12:01
UPD:12:24
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Ισχυρότατες απώλειες σημειώνει, για ακόμη μία ημέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει νέο sell off και τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank να βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο Γενικός Δείκτης κατρακυλά κατά 4,05% και διαμορφώνεται στις 653,55 μονάδες, υπαναχωρώντας σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, λόγω της οξύτατης πτώσης στις τράπεζες, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον το 11% της αξίας τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς καταρρέει κατά 23,17%, η Τράπεζα Eurobank κατά 17,24% και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος κατά 12,72%. Αντίστοιχες πιέσεις καταγράφονται και στις Alpha Bank - Attica Bank, οι οποίες υποχωρούν κατά 5,16% και κατά 7,45%, αντίστοιχα.

Το νέο τραπεζικό sell off, το οποίο συνιστά συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, αποδίδεται στη δυσμενή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως απόρροια των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».

Μάλιστα, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης των αναθεωρημένων στόχων για τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (asset), αποτιμώντας παράλληλα, ως αρνητικές τις μέχρι στιγμής επιδόσεις στο εν λόγω «καυτό» μέτωπο.

Την ίδια ώρα, πέραν των εγχώριων προβλημάτων, οι επενδυτές φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Στο μεταξύ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,86% στις 1.744 μονάδες, καθώς πέραν των τραπεζών, πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διολισθαίνει κοντά στο 7%. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, συγχρόνως, καταγράφει κάμψη κατά 2%, του ΑΔΜΗΕ κατά 1,85% και των ΕΛΠΕ κατά 1,32%.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 1,5 ώρα μετά το «άνοιγμα» της σημερινής συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών 18 ενισχύονται, 51 υποχωρούν, εννέα παραμένουν αμετάβλητες και 120 είναι ανενεργές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα