Μαγνησία: Φρένο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων δάνεια και φόροι

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 20:50
UPD:20:56

Οι οφειλές προς τις τράπεζες, οι οποίες ακόμα και τώρα διατηρούν υψηλά επιτόκια και υψηλές προμήθειες, και οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι οι δύο σημαντικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες, που εμποδίζουν την ανάκαμψη και εξέλιξη των ΜμΕ επιχειρήσεων στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα πορίσματα της 6ης έρευνας αποτύπωσης της οικονομικής πραγματικότητας, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.).

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας, εξάλλου, είναι επίσης η παγίωση της διαμόρφωσης επιχειρήσεων τριών «ταχυτήτων» στην περιοχή, αλλά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, μεταξύ 18 και 35 ετών.

Η έρευνα που διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, αφορά το τετράμηνο Μαϊου - Αυγούστου 2018 και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 234 επιχειρήσεων επί συνόλου 1.270 επιχειρήσεων.

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κ.Τρύφων Πλαστάρας, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ότι οι δείκτες οφειλών προς Τράπεζες και προς ΟΑΕΕ κινούνται ανοδικά σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018, ενώ σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016 παραμένει από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι σήμερα το ποσοστό των επιχειρήσεων με οφειλές προς ΙΚΑ – ΕΦΚΑ.

Σταθερά υψηλό παραμένει επίσης το ποσοστό των επιχειρήσεων, έξι στους δέκα, που θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο (61% έναντι 57% τον Απρίλιο του 2018).

Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που χάνουν ρύθμιση των οφειλών τους, λόγω αδυναμίας να την καλύψουν, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 44% έναντι 31% τον Απρίλιο του 2018 και 35% τον Οκτώβριο του 2016.

Προτάσεις

Δεδομένης της καθοδικής πορείας του βιοτεχνικού – μεταποιητικού τομέα, όπως τόνισε ο κ. Πλαστάρας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας απαιτούνται μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με την παραγωγή.

Αναλυτικότερα, προκύπτουν τρία «είδη» επιχειρήσεων:

  • Η μειοψηφία των επιχειρήσεων (τέσσερις στις δέκα) που δεν έχουν πρόβλημα ως προς τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να υποστηριχθούν από φορείς και δομές στην ανεύρεση νέων αγορών.
  • Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μέση κατάσταση και θα πρέπει να υποστηριχθούν σε όλα τα επίπεδα (νομικά, οικονομικά, παραγωγικά).
  • Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση (αρκετές από αυτές σε απόρροια της κρίσης), για τις οποίες θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί  η οικογενειακή σχέση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Αρκετοί εργοδότες εις βάρος και των ίδιων των επιχειρήσεων και των οικογενειών τους, λόγω της σχέσης αυτής δεν προβαίνουν σε απολύσεις.   

Οι πέντε στις δέκα επιχειρήσεις (συγκεκριμένα ποσοστό 48%) προτείνουν ως πιο αναπτυξιακό μέτρο τη μείωση της φορολογίας (άμεσης και έμμεσης), ενώ το 22% ζητά δημιουργία-αύξηση αφορολόγητου ορίου, το 16% μείωση του κόστους ενέργειας και το 14% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι επιχειρήσεις του δείγματος προτείνουν αναλυτικότερα:

  • Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, η κάλυψη των υποχρεώσεων και η επαναφορά της κανονικότητας στις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι πάρα πολλές συναλλαγές πλέον πραγματοποιούνται με κάρτα και e-banking.
  • Διαμόρφωση συνθηκών και όρων πιο προσιτών, προκειμένου να μπορούν περισσότεροι να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  • Σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών είτε για άμεσους είτε για έμμεσους φόρους, κάτι που θα σημάνει την διεύρυνση της καταναλωτικής ικανότητας των ιδιωτών και ταυτόχρονα την δημιουργία μεγαλύτερου «πορτοφολιού» για τις επιχειρήσεις, με ευνοϊκές συνθήκες.
  • Άμεση θέσπιση των 120 δόσεων για παλαιότερες οφειλές σε σχέση και συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα επιτρέπουν τη διεύρυνση των δόσεων.
  • Δημιουργία αφορολόγητου και για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανατραπούν τα χαμηλά ποσοστά επενδυτικής δραστηριότητας ου παρατηρούνται και στην παρούσα έρευνα.
  • Ειδική και εξειδικευμένη υποστήριξη (κατά περίπτωση) για κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που σημειώθηκαν παραπάνω.
  • Δημιουργία δομών για επαγγελματικό προσανατολισμό από τα σχολεία δεδομένου ότι τα ποσοστά ανεργίας σε ηλικές18 – 35 είναι σοκαριστικά. Οι δομές αυτές πρέπει να καθοδηγούν τους νέους προς παραγωγικούς και καινοτόμους κλάδους – τομείς.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα