Επιμένει το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Ωστόσο, τονίζει ότι οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται από Αθήνα και Βρυξέλλες
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 17:30
UPD:02/11/2018 08:47
REUTERS/YURI GRIPAS

Να εφαρμοστούν, όπως έχει συμφωνηθεί, τα ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων συστήνει εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις ανέφερε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

Συμπλήρωσε, δε, ότι το ΔΝΤ θεωρεί την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου ως μια κίνηση που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου για τις μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες και τη μείωση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης.

EURONEWS

Ο κ. Ράις ανέφερε πάντως ότι, δεδομένου πως το Ταμείο δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, οι αποφάσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, είναι θέμα των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρόκειται για απόφαση την οποία πρέπει να λάβει η Αθήνα.

Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς της, καθώς της δίνει αυτήν την άνεση το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Ερωτηθείς για την επίσημη πρόσκληση επίσκεψης που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις απάντησε πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά δεν έχει ακόμα καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα