Observer: Το χαλούμι «επελαύνει» στο εξωτερικό - Πίεση στους παραγωγούς

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 14:19
UPD:14:37

Σε ανησυχίες για τη δυνατότητα των Κυπρίων παραγωγών να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για χαλούμι, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Observer, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή παγκόσμια δημοφιλία» του ημίσκληρου κυπριακού τυριού, που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή κυπριακών γαλακτοκομικών στην Κίνα, όπου η μεσαία τάξη φέρεται να έχει λατρέψει το χαλούμι.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο ανησυχούν για το κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Ένας εξ αυτών, από τη Λάρνακα, δηλώνει στην εφημερίδα ότι ήδη είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Αυστραλίας. «Αν το μάθουν και οι Κινέζοι, θα γίνει αδύνατο να προλαβαίνουμε τις παραγγελίες», σημειώνει ο ίδιος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά τρόπο αμφιλεγόμενο οι κανονισμοί για την παρασκευή χαλουμιού στην Κύπρο άλλαξαν ώστε να επιτρέπεται η αύξηση της αναλογίας του αγελαδινού γάλακτος στην πρόσμειξη από 50% σε 80%. Αξιωματούχος του κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου δηλώνει πως δεν έχουν όλοι αρκετά πρόβατα και κατσίκες, το γάλα των οποίων απαιτείται για το χαλούμι. 

Κτηνοτρόφος προσθέτει ότι γενικά δεν υπάρχει αρκετό γάλα, λέγοντας ότι έχει υποχρεωθεί να εισαγάγει γάλα από την Ιταλία και τη Δανία. Σημειώνει ότι στη ζέστη του καλοκαιριού τα ζωντανά κατεβάζουν πολύ λίγο γάλα, καθώς δεΝ θέλουν καν να τρώνε.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε αναφέρθηκαν ελλείψεις χαλουμιού στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το τυρί μετά από την κυπριακή. Αποτέλεσμα ήταν η αποστολή «έκτακτων προμηθειών» χαλουμιού από Κύπριο παραγωγό.

Αναφέρεται, επίσης, ότι μεγάλη αλυσίδα βρετανικής υπεραγοράς κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 24% το 2017, καθώς και ότι το χαλούμι σερβίρεται πλέον από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food της Βρετανίας.

Ο Observer επισημαίνει, ωστόσο, ότι κτηνοτρόφοι σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσπαθήσει να παρασκευάσουν τη δική τους εκδοχή του τυριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση, που προσπαθεί ξανά να εγγράψει το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης προέλευσης, να προσλάβει ομάδα διεθνών ελεγκτών.

Όπως εξηγεί στον Observer αξιωματούχους του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, κάθε φορά που εντοπίζεται διεθνής παραβίαση των περιορισμών στην παρασκευή χαλουμιού εκτός Κύπρου λαμβάνεται η ενδεδειγμένη δράση σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως οι εξαγωγές χαλουμιού από την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου, τα τελευταία πέντε χρόνια η μέση αύξηση στις εξαγωγές ανά έτος φτάνει στο 20%, τάση που συνεχίζεται και το 2018. Μόνο τον περασμένο χρόνο η Κύπρος εξήγαγε περίπου 28 χιλιάδες τόνους.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι τον Ιανουάριο του 2018 το χαλούμι ήταν το τρίτο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, με συνολική αξία για το μήνα 13 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα