Χείρα βοηθείας από τη Moody's στο Χ.Α.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 11:44
UPD:11:48
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χείρα βοηθείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει η θετική αξιολόγηση της Moody’s για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενισχύεται κατά 0,98% και διαμορφώνεται στις 609,05 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος -απόλυτος «πρωταγωνιστής» και σήμερα- λαμβάνει ισχυρή ώθηση από την έκθεση της Moody’s, και καταγράφει άνοδο άνω του 3,5%, με τη Eurobank να αυξάνεται κατά 5,70%, την Alpha Bank κατά 3,55%, την Πειραιώς κατά 1,90% και την Εθνική κατά 1,50%.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως «credit positive» το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs, εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, χάρη στον περιορισμό του μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Παρά το θετικό κλίμα, πάντως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί με τις τράπεζες, λόγω των τακτικών αναθεωρήσεων των δεικτών του MSCI, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος της αυριανής συνεδρίασης, έχοντας ως απόρροια την εκροή κεφαλαίων από τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, στο ταμπλό ξεχωρίζει η άνοδος των Grivalia Properties και Motor Oil, καθώς αμφότερες εμφανίζουν κέρδη άνω του 3%. Κοντά στο 2,50% διαπραγματεύεται και η μετοχή της Aegean.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ παρουσιάζει τις υψηλότερες πιέσεις, οι οποίες κυμαίνονται κοντά στο 3%, ενώ κατά 1% υποχωρούν οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίου και ΓΕΚ Τέρνα.

Θετική «ειδήσεις» έρχονται και από την αγορά των ομολόγων, με το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς να βελτιώνεται κατά έξι μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα