Κατάρ: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ Ιανουάριο του 2019

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 08:44
UPD:09:34
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Την απόφαση του Κατάρ να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο του 2019 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Σάαντ αλ-Κάμπι, διευκρινίζοντας ότι θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου.

Η απόφαση για την αποχώρηση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ελήφθη αφού το Κατάρ εξέτασε τρόπους για να ενισχύσει τον διεθνή του ρόλο και να σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, δήλωσε ο Αλ-Κάμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές στο πετρέλαιο, είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο Αλ-Κάμπι. Να σημειωθεί ότι το Εμιράτο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόσμο. 

Ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Διευκρίνισε επίσης ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη και ότι το εμιράτο θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters-AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα