Προχωρά η έκδοση 5ετούς ομολόγου

Ορίστηκαν οι ανάδοχοι
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 13:00
UPD:14:49
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου -λήξεως Απριλίου 2024- προχωρά το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις χρηματιστηριακές αρχές. 

Η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση θα προχωρήσει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Στόχος είναι η άντληση ποσού της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους με στόχο την άντληση έως και 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019.

Η αγορά κρίνεται ως ιδιαίτερα «ρηχή» κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολη τόσο η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων όσο και η μείωσή τους. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά. Μόνο το τελευταίο δίμηνο –και ειδικά μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Κομισιόν και στην ιταλική κυβέρνηση- το spread του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά περίπου 0,7% με αποτέλεσμα να κινείται τώρα στην περιοχή του 4-4,1%.

Ο στόχος είναι το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθεί το 5ετές, να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,5-3,75% ώστε να είναι τουλάχιστον μια μονάδα χαμηλότερο από το επίπεδο έκδοσης του προηγούμενου 5ετούς (Ιούνιος 2014).

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που «επικοινωνεί» ο ΟΔΔΗΧ στις τακτικές επαφές που γίνονται με τους επενδυτές, είναι το μεγάλο αποθεματικό ασφαλείας. Μάλιστα, το «μαξιλάρι» θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την προσθήκη των αποθεματικών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Οι επικεφαλής των φορέων, έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 25 Φεβρουαρίου για να μεταφέρουν τα κεφάλαια στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Το σύνολο των διαθεσίμων, εκτιμάται ότι επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 2 ετών κάτι που επικαλείται και ο ΟΔΔΗΧ στην επιχειρηματολογία του για να καθησυχάσει τους όποιους φόβους των αγορών.    

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα τώρα δοκιμάζει τις αγορές χτίζοντας τη λεγόμενη καμπύλη αποδόσεων - τεστάρει τις αποδόσεις διάφορων ομολογιών», επεσήμανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος χαρακτήρισε «λεπτή άσκηση» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα