Αλλάζει η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ έπειτα από έξι χρόνια

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 15:41
UPD:16:12
www.gaiaose.com

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Στο διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., λόγω λήξης της θητείας του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου προχώρησε πριν λίγο η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ»).

Τα στελέχη που επέλεξε η ΕΕΣΥΠ, μέτοχος της ΓΑΙΑΟΣΕ, προέρχονται από την αγορά, διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία, όπως προκύπτει από τα βιογραφικούς τους, και εξειδικευμένες γνώσεις για να στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ελέγχου. 

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ αποφάσισε ομόφωνα το διορισμό των ακόλουθων μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κεσεντές, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Περικλής Νικολάου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Παναγιώτης Βαλαντάσης και μέλη οι Κωνσταντίνος Σταυρίδης και Αντώνης Ροβολής. Το εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από τον Παναγιώτη Φρουντζή (Μη Εκτελεστικό Μέλος), ο οποίος προτάθηκε προς εκλογή από τον Υπουργό Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ηγεσία της ΓΑΙΑΟΣΕ, που διαχειρίζεται και αναπτύσσει την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ (εκτάσεις και κτήρια) και το τροχαίο υλικό, επί 6 χρόνια βρισκόταν τον Αθανάσιο Σχίζα εκ των μακροβιότερων στελεχών της κρατικής μηχανής.

Aξίζει να αναφερθεί ότι, η ΕΕΣΥΠ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση της λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ, καθώς και σε σχετικές τροποποιήσεις  των καταστατικών τους. Η ΕΕΣΥΠ μέσα στον τελευταίο χρόνο, έχει διορίσει νέα δ.σ. στις θυγατρικές της, ΤΑΙΠΕΔ,  ΕΤΑΔ,  ΕΛΤΑ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Επιπλέον, έχει ανανεώσει με νέα μέλη διοικητικά συμβούλια όπως αυτά της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, της Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), καθώς και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συνολικά έχει τοποθετήσει 30 μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια οκτώ θυγατρικών της.

Τα βιογραφικά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.:

  • Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Γεννήθηκε το 1965. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συμμετείχε σε μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα στα Νευρωνικά Δίκτυα. Συνιδρυτής και επί δεκαπέντε έτη Διευθύνων Σύμβουλος της Knowledge AΕ, εταιρείας πληροφορικής με εξειδίκευση στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ομιλίας, καθώς και στα μεγάλης κλίμακας κατανεμημένα συστήματα πληροφορικής. Το 2003 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην εταιρεία Πιστοποιήσεων ECDL Hellas ΑΕ, η οποία το 2009  μετασχηματίζεται με βάση την καινοτομία και την τεχνολογία, σε εταιρεία παροχής Πιστοποιήσεων διεθνούς εμβέλειας, με την επωνυμία PeopleCert. Διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και COO/CTO του Ομίλου PeopleCert (2009-2018) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert Global Services ΑΕ (2016-2018). Επίσης έχει διατελέσει Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert) και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

  • Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

Γεννήθηκε το 1965. Είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1988), κάτοχος Master of Engineering (1991) και PhD (1994) στη Μεταλλουργία και Επιστήμη Υλικών του Carnegie Mellon University (USA). Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας (2003). Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 ως ερευνητής στο US Air Force Research Laboratory. Από то 1999 κατείχε διάφορες θέσεις μηχανικού σε βιομηχανίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο σε τοπικές όσο και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια έχει συνεχίσει την καριέρα του κατέχοντας  ανώτατες διοικητικές θέσεις όπως, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Lafarge Beton А.Е. και στην εταιρεία Mermeren Kombinat. Επιπλέον έχει συγγράψει ένα βιβλίο, περισσότερα από 60 επιστημονικά άρθρα και είναι μέλος επιστημονικών και κοινωνικών οργανισμών.

  • Παναγιώτης Βαλαντάσης, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου)

Γεννήθηκε το 1964. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και κάτοχος MSc του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Διαθέτει επαγγελματικούς τίτλους πιστοποιημένου Λογιστή-Ελεγκτή (FCCA-UK), Εσωτερικού Ελεγκτή (CIA) και Ελεγκτή Συστημάτων Πληροφορικής (CISA). Με εμπειρία άνω των 25 ετών σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, καθώς και σε Διευθυντικές θέσεις σε μεγάλους οργανισμούς,  έχει εξειδικευθεί σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων,  συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης. Από το 2001 έως το 2017 κατείχε τη θέση του Διευθυντή του τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Σήμερα, ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, υποστηρίζει την ανάπτυξη  των λειτουργιών του εσωτερικού ελέγχου στην Ελλάδα.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα