Γιατί Goldman και Morgan Stanley «ψηφίζουν» Ευρώπη

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 13:17
UPD:13:20
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η οικονομία της Ευρώπης προκαλεί πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και επενδυτές τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο ορισμένοι περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ηπείρου. 

Μεταξύ αυτών η Goldman Sachs, η ποία επισημαίνει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές πως μία σειρά μελών της Ευρωζώνης παρουσιάζουν τελευταία καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις, γεγονός που μάλλον αποκαλύπτει ότι η επιβράδυνση φτάνει στο τέλος της. Την άποψη συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, που σε δικό τους σημείωμα επικαλούνται την εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, η οποία εμφανίζει επίσης σημάδια ανάκαμψης και θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω ώθηση από μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs η Ευρωζώνη θα ανεβάσει ταχύτητα το δεύτερο εξάμηνο, αναπτυσσόμενη με ρυθμούς 1,4%, έναντι ρυθμών 1%, στους οποίους έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Την ώθηση, όπως εξηγεί, θα δώσουν η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, το φθηνότερο πετρέλαιο και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ακόμη ότι προβλήματα όπως αυτό των πιέσεων που δέχεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αρχίζουν να εξασθενούν, βλέπει επίσης εξασθένηση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», ενώ επικαλείται την βελτίωση και στις νέες παραγγελίες εξαγωγών του... κινεζικού PMI, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο και για εκείνον της Ευρωζώνης, όπως σημειώνει. Προβλέπει δε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα παρουσιάσουν κατά μέσο όρο κέρδη 9,9% το επόμενο εξάμηνο. 

«Πιστεύουμε ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί και ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να εκπλήσσει ευχάριστα» σχολίασε χαρακτηριστικά αναλυτής της Morgan Stanley. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τελευταία μηνύματα για έναν από τους μεγάλους «ασθενείς» της Ευρώπης, την Ιταλία, είναι ενθαρρυντικά. Η απόφαση του οίκου Moody's αργά το βράδυ της Παρασκευής να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας στο  «Baa3» με σταθερή προοπτική, μετά την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα τον περασμένο Οκτώβριο, γεννά αισιοδοξία και δίνει ώθηση στα ιταλικά ομόλογα. Οι αποδόσεις του κινούνται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα