Λαγκάρντ: Το 70% του κόσμου κατεβάζει ταχύτητα- ποιες οι μεγάλες απειλές

Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 19:43
UPD:19:43
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει την ορμή της από τις αρχές του έτους επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο πληθώρας απογοητευτικών στοιχείων, ειδικά για την πορεία της Ευρώπης. Αν και βλέπει ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους, χάρη στην χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, διαμηνύει πως αυτή θα είναι «εύθραυστη» και κάνει λόγο για μεγάλους κινδύνους. Οι κυριότεροι είναι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, το Brexit και η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Σε ομιλία της ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου προειδοποίησε πως ύστερα από δύο έτη σταθερότητας η παγκόσμια οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις και οι προοπτικές της είναι «επισφαλείς». Η τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμούς 3,5% φέτος και το 2020, αλλά έκτοτε ο κόσμος έχει καταβάσει ακομη περισσότερο ταχύτητα, όπως σημείωσε. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ το 70% του πλανήτη φέτος θα έρθει αντιμέτωπο με επιβράδυνση.

Το ΔΝΤ δεν βλέπει ύφεση στο άμεσο μέλλον, καθώς η «πιο υπομονετική στάση» της Federal Reseve στις ΗΠΑ θα προσφέρει στηρίγματα. Ωστόσο προειδοποιεί πως τα υψηλά δημόσια χρέη και τα πολλά έτη χαμηλών επιτοκίων έχουν αφήσει εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια ελιγμών στις κυβερνήσεις σε περίπτωση μίας νέας κρίσης. Υπό τις συνθήκες αυτές, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, θα πρέπει όλοι να επιδιώξουν μία «πιο έξυπνη» χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας και τον πιθανό αντίκτυπό του, σημείωσε πως εάν επιβληθούν δασμοί 25% σε όλα τα προϊόντα, που διακινούνται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί  κατά 0,6%, ενώ της Κίνας θα υποχωρήσει έως και 1,5%. Θα υπάρξουν όμως και ευρύτερες απώλειες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

«Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο» επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Για αυτό πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού για να εμποδίσουμε τα εμπορικά εμπόδια και να εκσυχρονίσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα».

Οι προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ συνέπεσαν με εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για αισθητή επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, όπως και το καμπανάκι του οίκου Moody's για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σε περίπτωση που ΗΠΑ και Κίνα δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός του επόμενου τριμήνου. Ήρθαν στον απόηχο των ζοφερών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα