Οι υπηρεσίες το μόνο στήριγμα της Ευρωζώνης

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 12:08
UPD:12:50
REUTERS/EDDIE KEOGH

Με ελαφρώς πιο θετικό βηματισμό από ό,τι αναμενόταν αποχαιρέτισε το πρώτο τρίμηνο η Ευρωζώνη. Και αυτό το οφείλει εν πολλοίς στην δυναμική του τομέα υπηρεσιών, η οποία και αντισταθμίζει τις έντονες πιέσεις που δέχεται η μεταποιητική δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, o Σύνθετος Δείκτης για την δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα των 19 οικονομιών του ευρώ (ο οποίος συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες), υποχώρησε ελαφρά στις 51,6 από 51,9 μονάδες. Η πτώση είναι μικρότερη των φόβων, που εκφράζονταν, ενώ ο δείκτης παρέμεινε σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος. Αλλά πάντως τα χειρότερα μάλλον αποφεύχθηκαν. Με την μεταποίηση να είναι βυθισμένη στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων έξι ετών και τις υπηρεσίες να δίνουν μάχη, η Markit υπολογίζει ότι το ΑΠΕ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο. 

Η εικόνα ποικίλει από χώρα σε χώρα. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών τις πιο καλές επιδόσεις παρουσιάζει η Ισπανία. Αντιθέτως απογοητευτική είναι η εικόνα σε Γερμανία και Γαλλία. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα