Ομόλογα: H εκταμίευση φέρνει «βουτιά» στις αποδόσεις

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 11:44
UPD:11:46
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Μετά και την απόφαση του Eurogroup να δώσει επισήμως το «πράσινο φως» στην εκταμίευση του 1 δισ., η όρεξη των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα ανοίγει για τα καλά. Οι τιμές των κρατικών τίτλων επιδίδονται σε ράλι και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται αισθητά. 

Στις 11:35 πμ η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχωρεί κατά εννέα μονάδες βάσης ή 2,49% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 3,52%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση για τις αποδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων. 

Η απόδοση του επταετούς ομολόγου με μία «βουτιά» 16 μονάδων βάσης διαμορφώνεται στο 2,69%, ενώ του πενταετούς υποχωρεί στο 2,32% μειωμένη κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες. 

Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει όσους τόνιζαν ότι μπορεί να μην έχουμε άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, χάρη στο μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά η εκταμίευσή του είναι απαραίτητη για μία χώρα που επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας λειτουργεί. 

Και ενώ τα ελληνικά ομόλογα επιδίδονται σε ράλι, τα γερμανικά δέχονται πιέσεις, καθώς οι προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται πολύ κοντά σε μία εμπορική συμφωνία περιορίζουν την ελκυστικότητά τους ως καταφυγίου. Οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν έτσι σε υψηλά δύο εβδομάδων. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα