Στα ύψη η επιβάρυνση των εισοδημάτων στην Ελλάδα

Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φορολογική «σφήνα»
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:25
UPD:14:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τη 13η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα αναφορικά με το βάρος της φορολόγησης, όπως καταδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί με επιδόματα τις επιπτώσεις της φοροεπιδρομής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2019, με έτος αναφοράς το 2018, η φορολογική «σφήνα», δηλαδή το σύνολο του βάρους από φόρους και εισφορές, αγγίζει το 40,9% για τον μέσο εργαζόμενο και εργοδότη στην Ελλάδα.

Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 36,1%, σηματοδοτώντας μια μείωση της τάξης του 0,16% από το 2017. Πρόκειται για την τέταρτη συναπτή ετήσια μείωση της φορολογικής «σφήνας» στον μέσο όρο των εργαζομένων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, το 2018 η φορολογική «σφήνα» ως ποσοστό του εργασιακού κόστους για τον μέσο εργαζόμενο εμφάνισε αύξηση 0,15%. Για τη μέση οικογένεια πάντως εμφάνισε μείωση 1,08%, όπως εξηγεί ο ΟΟΣΑ, λόγω της χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων.

Η υψηλότερη φορολογική «σφήνα» για τη μέση οικογένεια με ένα εισόδημα και δύο παιδιά το 2018 εντοπίζεται στη Γαλλία (39,4%). Ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία και η Τουρκία, ως χώρες οι οποίες έχουν επίσης φορολογική επιβάρυνση άνω του 37%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο φορολογικό βάρος συναντά κανείς στη Νέα Ζηλανδία (1,9%) κι έπειτα στη Χιλή (7,0%) και στην Ελβετία (9,8%).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα