Γ. Βρούτσης: Χάος και αποδιοργάνωση στον ΕΦΚΑ

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 12:29
UPD:12:35
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την εικόνα χάους που επικρατεί στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περιγράφει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ενώ για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, υπογραμμίζει ότι πρέπει να εφαρμόζονται, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις οικονομικές αντοχές της χώρας.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας ότι «ΕΦΚΑ ίσον χάος», διευκρινίζει:

«Χιλιάδες ειδοποιητήρια λανθασμένα, αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αιτήσεων συνταξιοδότησης, πρωτοφανής καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, φάκελοι αιτήσεων συνταξιοδότησης του Δημοσίου σε τσουβάλια και ράφια, λανθασμένα λογισμικά συστήματα που εμποδίζουν την έκδοση των συντάξεων. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του χάους και της αποδιοργάνωσης που σήμερα επικρατούν στο υπουργείο Εργασίας. Κρίμα, γιατί ακόμα και αυτή την αυτονόητη διαρθρωτική αλλαγή την κακοποίησαν, λόγω ανικανότητας και ιδεοληψίας».

Σχετικά με το ασφαλιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «οι παρεμβάσεις μας στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και δεύτερον σε μία γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Για το σύστημα τριών πυλώνων υπογράμμισε ότι «θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές όλων των ανεπτυγμένων χωρών».

Όσον αφορά την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, παραδέχθηκε ότι η διαχείριση του ζητήματος δεν είναι εύκολη, «ενώ οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που πιθανότητα θα προκύψουν πρέπει να μας ανησυχούν. Θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο, αλλά και οικονομικά επικίνδυνο να υποστηρίξουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να επιστραφούν ανεξέλεγκτα».

Σημειώνοντας ότι τόσο στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ 2019, όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό 2019 δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για επιστροφή αναδρομικών, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «είναι αυτονόητο, ωστόσο, ότι οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είναι σεβαστές και να εφαρμόζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές αντοχές της χώρας».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα