Σε αναζήτηση της ανάστασης το εμπόριο

Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα καταστήματα
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 16:54
UPD:16:55
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr

Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, αμέσως μετά το Πάσχα, εναποθέτουν τις όποιες ελπίδες «σωτηρίας» οι έμποροι, παρότι ο θεσμός κρίνεται ότι έχει ξεπερασθεί… Γεγονός είναι ότι η Κυριακή των Βαΐων δεν απέδωσε, και το... αναστάσιμο μήνυμα, μάλλον, δεν θα φθάσει στις επιχειρήσεις, που γράφουν εξαιρετικά χαμηλούς τζίρους. 

Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο καλύπτει συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, όπως φαίνεται θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στα 93 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Αναιμική Κυριακή
Ειδικότερα, σε μια πρώτη εκτίμησή του, με αφορμή τα μηνύματα από την αγορά για τον πασχαλινό τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, ο κ. Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, που καλύπτει την πιο ζωντανή αγορά της χώρας, σε ετήσια βάση, δήλωσε ότι «δυστυχώς ο αναιμικός τζίρος της Κυριακής 21 Απριλίου, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, δεν κατάφερε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που βιώνει η αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα». 

Κατά τον κ. Καφούνη η πασχαλινή «βόλτα» Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στις εμπορικές αγορές της Αθήνας, για άλλη μια φορά, δεν μεταφράστηκε σε πωλήσεις, με αποτέλεσμα η φετινή αγοραστική κίνηση να είναι δραματικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή. Το υπερπλεόνασμα και η συλλογή περισσότερων φόρων, οι κατασχέσεις λογαριασμών επιχειρηματιών και πολιτών για χρέη προς το Δημόσιο, η πίεση των τραπεζών για αναγκαστική είσπραξη οφειλών, αφήνουν όλο και λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για την αγορά, υπογραμμίζει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Οι δημοσιονομικοί δείκτες μπορεί να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, αλλά η αγορά στενάζει. Μακάρι την τελευταία στιγμή το δώρο του ιδιωτικού τομέα να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και να δώσει μία ακόμα ανάσα σε όσους έχουν σταθεί όρθιοι στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης». 

«Παρωχημένος θεσμός»
Παράλληλα, αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινά η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Θα αρχίσει την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, καθώς η Πρωτομαγιά είναι πλέον υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα και θα λήξει την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019. 
Κατά τη διενέργεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. 

Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών 11:00 - 18:00. 

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ δήλωσε σχετικά ότι «οι ενδιάμεσες εκπτώσεις αποτελούν πλέον έναν παρωχημένο θεσμό, που δεν βοηθάει τη λειτουργία της αγοράς, παρ’ όλα αυτά οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών, προσφέροντας αξιόπιστα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές». 

Ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι
Στα περσινά επίπεδα, με οριακά ανοδικές τάσεις, προβλέπεται να διαμορφωθεί το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού το 2019, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ την περίοδο 22-23 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η ραγδαία άνοδος της τιμής των οπωροκηπευτικών, λόγω των φετινών άσχημων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών -συχνές και έντονες βροχοπτώσεις- αντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες, σε σχέση με το περσινό Πάσχα, τιμές των κρεατικών. «Η υποτονική μέχρι στιγμής ζήτηση για προϊόντα κρέατος έχει κρατήσει χαμηλά το επίπεδο των τιμών τους, τάση η οποία αναμένεται να διαφοροποιηθεί τόσο όσο πλησιάζουμε στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και εξαιτίας της καταβολής του δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93,0 ευρώ, έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%.    

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα