Ομόλογα:Τα βλέμματα στην Κύπρο

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 10:35
UPD:10:59
REUTERS/PETER NICHOLLS

Τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων και την αναζήτηση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις επιδιώκει να εκμεταλλευθεί η Κύπρος, επιχειρώντας για πρώτη φορά στην ιστορία την έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου 30ετούς διάρκειας.

Εν αναμονή της νέας έκδοσης, ασκήθηκαν πιέσεις στα κυπριακά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει υψηλά μηνός, στο 1,61%. Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου –που έως τώρα αποτελεί τον πιο μακροπρόθεσμο τίτλο της Κύπρου- άγγιξε υψηλά τριών εβδομάδων, στο 2,277%.

Την έκδοση του νέου, 30ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάιο του 2049, έχουν αναλάβει οι τράπεζες Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, JPMorgan, Morgan Stanley και Societe Generale.

Οριακές μεταβολές στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να παραμένει κοντά σε υψηλά πολλών εβδομάδων,  καθώς το υψηλό χρέος και έλλειμμα φουντώνουν και πάλι οι ανησυχίες για νέο «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρούσε οριακά, στο 2,68%, παραμένοντας όμως σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό επτά εβδομάδων, στο 2,70%, που είχε αγγίξει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι επενδυτές περιμένουν την «ετυμηγορία» των οίκων για την Ιταλία και ειδικότερα την αξιολόγηση της Standard & Poor’s την Παρασκευή. Η S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στο ΒΒΒ, μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk(υψηλού ρίσκου), και με αρνητική προοπτική, με τον οίκο να έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης.

 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα