ΒΕΑ: Αναγκαίες οι διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο των 120 δόσεων

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 16:52
UPD:17:15

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, όχι όμως και ρύθμιση οφειλών προς την εφορία επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος τονίζοντας ότι δεν καλύπτει  χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως μόνο 18 ή 30 δόσεις.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, το πακέτο των τριών προωθούμενων ρυθμίσεων οφειλών σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις και Δήμους σε έως 100 δόσεις, είναι μια άκρως θετική πρωτοβουλία, εφόσον σχεδόν 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα μπορέσουν επιτέλους να πάρουν μια «βαθιά» ανάσα, αλλά δεν αρκεί να επαναφέρει τη χώρα και την οικονομία, σε μόνιμους και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πρέπει λοιπόν, να πλαισιωθεί και από αναπτυξιακές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, με μακροπρόθεσμη στόχευση. Να ακολουθήσουν άμεσα, τα επόμενα βήματα, μόνιμου χαρακτήρα, όπως: ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ», τονίζει.

Και προσθέτει: Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ρύθμιση εξυπηρετεί τις ατομικές επιχειρήσεις που μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, όμως δεν καλύπτει χιλιάδες άλλες μορφές επιχειρήσεων, που έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως μόνο 18 ή 30 δόσεις.

Σημειώνει δε ότι, βάσει του σχεδίου νόμου, όπως παρουσιάστηκε, μόνο τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια «ανάσα» ρευστότητας για να μην καθυστερούν πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, θα έχουν ρύθμιση χρεών έως σε 18 δόσεις (αντί 12) και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (π.χ. από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως).

«Με αυτό τον διαχωρισμό, οι πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, έχοντας μοναδική διέξοδο στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου η διεκπεραίωση των αιτήσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και ελάχιστοι οφειλέτες έχουν καταφέρει να ενταχθούν» και συμπληρώνει πως στα αρνητικά της ρύθμισης, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την ολιγοήμερη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης, καθώς μόνο σε 45 ημέρες, έως 28 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ακόμη, σε αυτή τη συγκυρία και με τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το να μην καταβάλει κανείς δυο φορές τη δόση της ρύθμισης, είναι εξαιρετικά πιθανό, με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να μην καταφέρουν να παραμείνουν ούτε στις 120 δόσεις.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα