Ο εμπορικός πόλεμος κλονίζει τα διεθνή χρηματιστήρια

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 18:56
UPD:18:59
REUTERS/STAFF

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ρίχνει βαριά σκιά στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με απώλειες  για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και με τους επενδυτές να στρέφονται προς το καταφύγιο των ομολόγων.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιού Χε, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για συνέχιση των συνομιλιών, όπως ανακοινώθηκε από το Πεκίνο, παρά την απειλή του προέδρου Τραμπ για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά.

Όμως ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, που είχε ταχθεί υπέρ σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει αθετήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις του.

Στην Ευρώπη, τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν στο «κόκκινο», με απώλειες των ευρωπαϊκών μετοχών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρούσε 1,5%, κλείνοντας σε χαμηλά πέντε εβδομάδων. Με απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν Παρίσι, Φραγκφούρτη και Λονδίνο. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκανε βουτιά 1,7%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,8%. Πτώση 1,7% και για τον CAC 40 του Παρισιού.

Αρνητικά πρόσημα και στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν πάνω από 1%, έχοντας ως «βαρίδι» τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. O S&P 500 υποχωρούσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος δασμών θα βάλει φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα