Πρώην επικεφαλής της Goldman: Καλή ιδέα οι δασμοί του Τραμπ

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 09:59
UPD:10:35
EPA/JUSTIN LANE

Οι ΗΠΑ ίσως να αισθάνονται τώρα τον πόνο των δασμών, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγουν κερδισμένες έναντι της Κίνας και εκείνη θα δεχθει ισχυρότερο πλήγμα. Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλακφαϊν. 

«Οι δασμοί μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό εργαλείο» έγραψε ο Μπλακφαϊν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Με το να λέμε ότι μας πονάνε, χάνουμε το νόημα. Η Κίνα εξαρτάται περισσότερο από το εμπόριο και χάνει περισσότερα» πρόσθσε. 

Σε ξεχωριστό «τιτίβισμά» του ο Μπλάνκφαϊν σημείωσε επίσης ότι οι δασμοί μπορεί να στρέψουν τους Αμερικανούς καταναλωτές στο να αγοράζουν περισσότερα τοπικά προϊόντα ή προϊόντα από μη κινεζικές επιχειρήσεις. Αν και αυτό όπως είπε θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν λίγο παραπάνω, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα χάσουν έσοδα. «Δεν είναι τέλειο, αλλά μέρος μίας διαδικασίας για να διασφαλίσουμε την πίεση και ίσους όρους παιχνιδιού» έγραψε. 

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε και την Federal Reserve να συμβάλλει στη μάχη, μειώνοντας τα επιτόκια, εάν οι Κινέζοι προβούν σε αντίποινα. 

Οι αγορές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και οι διαθέσεις τους εναλλάσσονται συνεχώς, ανάλογα με τις αλλαγές στο ύφος των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου. Χθες αισιοδοξούσαν για μία συμφωνία. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτή να έρθει στα τέλη Ιουνίου, στη συνάντηση των Τραμπ και Σι στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της Συνόδου του G20. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα