Νέα πτώση στις αποδόσεις για τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 19:49
UPD:22:03
REUTERS/Ralph Orlowski

Της Εφης Τριήρη

etriiri@naftemporiki.gr

Ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αναζητούν την ασφάλεια, καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη αφήνει βαριά τα σημάδια της στην κινεζική οικονομία, όπως έδειξαν τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία για το λιανεμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή.

Την ίδια στιγμή, η επιθετική στάση της Ιταλίας απέναντι στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. εξακολουθεί να πυροδοτεί ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικού χρέους της.

Παρότι το ράλι στις τιμές των γερμανικών κρατικών ομολόγων περιορίστηκε ελαφρώς μετά το δημοσίευμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαμηλώνει τους τόνους απέναντι στην Ευρώπη, με τα σχέδιά του να αναβάλει για έξι μήνες την απόφασή του για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε στο -0,10%. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα, οι αποδόσεις 10ετών και 30ετών βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών, στο -0,13% και 0,496%.

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση των διετών αμερικανικών βρέθηκε σε χαμηλό 15 μηνών, ενώ του 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή στο χαμηλό έξι εβδομάδων 2,361%, χαμηλότερα ξανά από την απόδοση των εντόκων τριμήνου, με την καμπύλη της απόδοσης να παραμένει και χθες αντιστραμμένη.

Στην Ιταλία, έντονη νευρικότητα προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη μείωση της ανεργίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες" τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού έκανε προς στιγμή άλμα στο 2,80%, σε υψηλό δυόμισι μηνών, για να κλείσει τελικά στο 2,76%, ενώ στα διετή βρέθηκε σε υψηλό πεντέμισι μηνών, στο 0,819%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, σημειώθηκαν οριακές μεταβολές, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 41 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα στο 3,54% με το spread στις 365 μονάδες βάσης, ενώ στα πενταετή με λήξη το 2024 και στα επταετή με λήξη το 2025, οι αποδόσεις κινήθηκαν στον ίδιο ρυθμό, στο 2,34% και 2,80% αντίστοιχα.

Στους κοντινούς τίτλους με λήξη το 2022, η απόδοση βρέθηκε στο 1,71%. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί εφέτος υπέρβαση του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, παραμένουν οι πιέσεις από τη γειτονική Ιταλία.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα