Σκληραίνει τη στάση της και η Κίνα: Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 07:41
UPD:07:58
REUTERS/Aly Song

Η Κίνα ίσως να μην έχει πια συμφέρον να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, καθώς δεν βλέπει «ειλικρίνεια» εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μόνο επιθετικές κινήσεις. Αυτό επισημαίνουν σήμερα, Παρασκευή, κρατικά κινεζικά μέσα, στον απόηχο της απόφασης του Λευκού Οίκου να εντείνει την πίεση με ευθείες βολές προς τη Huawei. 

«Εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε κινήσεις που να δείχνουν πραγματική ειλικρίνια, δεν έχει νόημα για τους αξιωματούχους τους να έρθουν στην Κίνα για διαπραγματεύσεις» γράφει το Taoran Notes, ένα blog της κρατικής Economic Daily σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στο πρακτορείο Xinhua και την People's Daily. 

«Οι ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά στο μεταξύ χρησιμοποιούν μικρά τρικ για να χαλάσουν την ατμόσφαιρα» συνεχίζει το άρθρο, αναφερόμενο στο διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ένταξη της Huawei στη μαύρη λίστα. 

«Δεν βλέπουμε τις ΗΠΑ να θέλουν πραγματικά να προωθήσουν τις συνομιλίες. Αντιθέτως επεκτείνουν την τακτική της μέγιστης πίεσης. Εάν αγνοήσουν την βούληση των Κινέζων πολιτών, πιθανότατα δεν θα λάβουν μία παραγωγική ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά» προσθέτει, ενώ καταλήγει: «Εάν κάποιος πιστεύει ότι η κινεζική πλευρά μπλοφάρει, θα έχει υποπέσει στην πιο σημαντική εσφαλμένη κρίση από τον Πόλεμο της Κορέας». 

Χθες το Πεκίνο κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Τραμπ για επιχειρηματικό σαμποτάζ, χρησιμοποιώντας την εθνική ασφάλεια «ως πρόσχημα για την καταπίεση ξένων εταιρειών». 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αυτή την πρακτική και να βελτιώσουν τις συνθήκες για την επιχειρηματική συνεργασία. Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσε, θα υπάρξουν αντίποινα. Δεν προσδιόρισε ωστόσο ποια είναι αυτά. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ήταν οι χαμηλότερες από το 2017. Ίσως αυτό δίνει μία πρόγευση στο πώς θέλει να προχωρήσει. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα